Andrej Šolar je slušatelj in prostovoljec UTŽO

Andrej Šolar je dejaven slušatelj in prostovoljec Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Zanimajo ga različne vsebine Univerze, med drugim je somentor v programih računalniškega izobraževanja, sodeluje na javnih dogodkih Tretje univerze, občasno je tudi prostovoljski vodnik po Ljubljani. Lahko rečemo, da zanj trditev, da upokojenci nikoli nimajo časa, res drži. Venadr pa, kot pravi, na pokoj se moraš pripraviti.

Nekatere upokojitev preseneti, ne znajdejo se, sploh če je služba predstavljala velik del njihovega življenja. Zato si je dobro narediti načrt in ga tudi uresničevati.

Gospod Šolar je sicer ekonomist, delal je v različnih podjetjih, vseskozi pa je bil nekako povezan z gradbeništvom.

V pokoj sem odšel dve leti kasneje kot žena. Lahko rečem, da je ona “orala ledino” na področju dejavnosti po upokojitvi in tako sem se znašel na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, ki zdaj predstavlja velik del mojega življenja.

Je slušatelj študijske skupine Trgi, ulice in stavbe okoli nas, je somentor v programih računalniškega izobraževanja, kot prostovoljni vodnik je sodeloval tudi v evropskem projektu Z menoj po mojem mestu.

Že v študijski skupini smo Ljubljano spoznali na povsem drug način, opazili smo stavbe in podrobnosti na njih, mimo katerih vsak dan hodiš, pa jih niti ne opaziš, saj jih včasih niti ne znaš prepoznati.

Andrej Šolar pravi, da je upokojitev zgolj obdobje v življenju, ki pa ga lahko polno izkoristiš.

Lucija Fatur