»Ljudje smo naravnani zato, da nekaj ustvarjamo, da smo v pogonu, da se gibamo, ne samo, da v nekem kotičku ležiš in čakaš neizogibno.« Tako svojo aktivnost v zadnjem letu – sicer prvem letu statusa upokojenke – utemeljuje naša tokratna sogovornica v oddaji Storž. To je Majda Kuzmič, nekdanja učiteljica šivanja in krojenja na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, ki se od poučevanja ni povsem poslovila. Z njo se je v majhni trgovini šivalnih strojev v Mariboru, kjer občasno ustvarja, pogovarjala Nataša Rašl.

Mariborčanko Majdo Kuzmič, učiteljico šivanja, poznajo številne hvaležne generacije dijakov in dijakinj

Upokojenka Majda Kuzmič je bila več kot 40 let učiteljica na šoli, ki jo je tudi sami obiskovala. Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor je učila šivanje, krojno risanje, vodila je tudi modne revije dijakov in dijakinj. V pokoju je šele slabo leto, poučevanje pa jo še vedno spremlja. Organizira tečaje šivanja, ki so, kot pravi, na nek način terapevtski.

“Pravijo, da se tukaj popolnoma odklopijo, predajo. In potem je še izdelek, ki nastane, kar pa jih še dodatno motivira. Kakšna pravnica v svojem poklicu nima izdelka “za prijet,” kot če šivaš in imaš na koncu izdelek, ki ga primeš.”

Šivanje se je v sodobnosti zelo spremenilo, tudi olajšalo. Brez spleta, kjer so številni posnetki, s katerimi se lahko marsikaj naučimo, skorajda več ne gre. Znanje ter tudi kroji in šivalni stroji so dostopnejši, kot nekoč. Tudi zato je zanimanja za tečaje vedno več, poučevanje pa ji je seveda pisano na kožo.

»Ni tako obvezujoče kot takrat, ko si ti v neki službi, pa to moraš. Zdaj to delam, ker hočem. Velika razlika.«

Nataša Rašl