Evropska unija in z njo Slovenija je zavezana doseganju podnebne nevtralnosti do 2050. Pot do cilja vodi prek ugodnejšega financiranja in evropskih sredstev za naložbe, ki imajo oznako »zeleno«. Mednje Evropska komisija sprva ni štela jedrske energije in plina. To je storila šele po pritožbi skoraj polovice članic, med drugim Slovenije oziroma slovenske vlade, ki je odločena graditi drugi blok jedrske elektrarne Krško. V Studiu ob 17-ih bomo pretresli politične in strokovne argumente glede vlaganja v drugi blok oziroma vlaganja v večji delež obnovljivih virov energije. Voditeljica Maja Derčar bo gostila predstavnike Evropske komisije, vlade, Inštituta Jožef Štefan in energetske stroke.

Gostje:
– dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji
– Blaž Košorok, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo,
– dr. Peter Novak, energetski strokovnjak in nekdanji profesor,
– dr. Iztok Tiselj, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter raziskovalec na Reaktorskem centru Podgorica, IJS.

Je opredeljevanje jedrske energije za zeleno energijo kot parafraziranje slovitega verza? Kaj so razlogi za in proti, komu koristi ena in komu druga rešitev?

Evropska unija in z njo Slovenija je zavezana doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050. Pot do cilja vodi prek ugodnejšega financiranja in evropskih sredstev za naložbe, ki nosijo oznako zeleno. Mednje Evropska komisija sprva ni štela jedrske energije in plina. To je storila šele po pritožbi skoraj polovice članic, med drugim Slovenije oziroma slovenske vlade, ki je odločena graditi drugi blok jedrske elektrarne Krško. V oddaji bomo pretresli politične in strokovne argumente glede vlaganja v drugi blok oziroma vlaganja v večji delež obnovljivih virov energije. Voditeljica Maja Derčar bo gostila predstavnike Evropske komisije, vlade, inštituta Jožefa Štefana in energetske stroke.

Gostje:
– dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji,
Blaž Košorok, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo,
– dr. Peter Novak, energetski strokovnjak in nekdanji profesor,
– dr. Iztok Tiselj, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter raziskovalec na Reaktorskem centru Podgorica, IJS.

Maja Derčar