Pandemska utrujenost po ugotovitvah strokovnjakov zmanjšuje zanimanje za šport, kar ugotavljajo tudi v osnovnih šolah. To pa ni edini vzrok za manjšo motivacijo osnovnošolcev za zimske športe, predvsem alpsko smučanje, ki za številne postaja vse manj dostopno. Šole, ki se zavedajo nujnosti zgodnjega navajanja na šport, vrzeli zapolnjujejo z organizacijo zimskih šol v naravi, kjer pa se srečujejo s številnimi omejitvami in prilagoditvami. Država dejavnosti sicer sofinancira in subvencionira, šole zagotavljajo opremo, nekateri starši pa finančnega bremena za udeležbo otrok ne zmorejo. Kako torej povečati zanimanje za zimske športe, pomembne za zdrav gibalni razvoj otrok in kako najti sistemsko rešitev? O tem voditeljica Aljana Jocif s sogovorniki.

Gostje:
- dr. Marjeta Kovač, profesorica na Fakulteti za šport,
- Gregor Pečan, Združenje ravnateljev Slovenije,
- Uroš Zupan, Smučarska zveza Slovenije,
- predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Ob zimskih olimpijskih igrah in pred zimskimi počitnicami o spodbujanju gibanja na snegu in izzivih šole v naravi

Pandemična utrujenost po ugotovitvah strokovnjakov zmanjšuje zanimanje za šport, kar ugotavljajo tudi v osnovnih šolah. To pa ni edini vzrok za manjšo motivacijo osnovnošolcev za zimske športe, predvsem alpsko smučanje, ki za številne postaja vse manj dostopno. Šole, ki se zavedajo nujnosti zgodnjega navajanja na šport, vrzeli zapolnjujejo z organizacijo zimskih šol v naravi, kjer pa se srečujejo s številnimi omejitvami in prilagoditvami. Država dejavnosti sicer sofinancira in subvencionira, šole zagotavljajo opremo, nekateri starši pa finančnega bremena za udeležbo otrok ne zmorejo. Kako torej povečati zanimanje za zimske športe, pomembne za zdrav gibalni razvoj otrok, in kako najti sistemsko rešitev? O tem voditeljica Aljana Jocif s sogovorniki.

Gostje:
dr. Marjeta Kovač, profesorica na Fakulteti za šport,
Gregor Pečan, Združenje ravnateljev Slovenije,
Uroš Zupan, Smučarska zveza Slovenije.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport nam niso zagotovili sogovornika za soočenje v studiu, pač pa le ločen pogovor z vodjo sektorja za osnovno šolstvo Borisom Zupančičem.

Aljana Jocif