Za odločnejše premike bi potrebovali strategijo razvoja zadružništva na ravni države

Kmetijske zadruge na trgovske police praviloma prinašajo kakovostne izdelke kratkih verig s sprejemljivo ceno za potrošnike. Nekatere zadruge so še vedno tudi lastnice deležev v živilski industriji zapravile, večina je te že zapravila, a še vedno od kmetov odkupijo okoli 80% pridelkov, predvsem mleka, goveda in žita. Zadružništvo na Slovenskem letos praznuje 150 let in te izkušnje bi lahko  v večji meri uporabili tudi za obvladovanje prehranskih izzivov, ki se zaostrujejo zaradi draginje in oviranih dobavnih poti. O vsem tem voditeljica  Jernejka Drolec z gosti.

Gostje:

 

-          Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, 

-          dr. Emil Erjavec, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani,

-          dr. Žarko Lazarević, Inštitut za novejšo zgodovino,

 

-          Slavko Petovar, direktor Kmetijske zadruge Ljutomer – Križevci.

Radio Slovenija - 1. program