Za odločnejše premike bi potrebovali strategijo razvoja zadružništva na ravni države
Kmetijske zadruge na trgovske police praviloma prinašajo kakovostne izdelke kratkih verig s sprejemljivo ceno za potrošnike. Nekatere zadruge so še vedno tudi lastnice deležev v živilski industriji zapravile, večina je te že zapravila, a še vedno od kmetov odkupijo okoli 80% pridelkov, predvsem mleka, goveda in žita. Zadružništvo na Slovenskem letos praznuje 150 let in te izkušnje bi lahko v večji meri uporabili tudi za obvladovanje prehranskih izzivov, ki se zaostrujejo zaradi draginje in oviranih dobavnih poti. O vsem tem voditeljica Jernejka Drolec z gosti.
Gostje:
- Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije,
- dr. Emil Erjavec, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani,
- dr. Žarko Lazarević, Inštitut za novejšo zgodovino,
- Slavko Petovar, direktor Kmetijske zadruge Ljutomer – Križevci.