Število nezakonitih prehodov meje pri nas se zadnjih nekaj let povečuje. Do konca septembra letos so policisti obravnavali 11 tisoč 855 prehodov meje, za azil pa je zaprosilo več kot 3 tisoč 200 prebežnikov. Na notranjem ministrstvu predlagajo, da bi nezakonite migracije zajezili z zaostritvijo zakona o tujcih. A predlagane rešitve so po mnenju nevladnih organizacij in tudi pravne stroke ustavno sporne, češ da močno omejujejo pravico do mednarodne zaščite. Kakšne so migracijske razmere pri nas? Kako naj Slovenija rešuje problem migracij? Kdaj in ali sploh lahko pričakujemo rešitve na ravni Evropske unije?

O vsem tem z voditeljico Lucijo Dimnik Rikić in gosti:
- Boštjan Šefic, v kabinetu notranjega ministra pristojen za migracijsko problematiko,
- Denis Čaleta, predsednik sveta Instituta za korporativne varnostne študije,
- Urša Regvar iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij,
- Samo Bardutzky, predstojnik katedre za ustavno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Eno od rešitev za omejevanje migracij v kriznih razmerah je ustavno sodišče že razveljavilo, opozorila tudi o ustavnosti novega vladnega predloga

Število nezakonitih prehodov meje pri nas se zadnjih nekaj let povečuje. Do konca septembra letos so policisti obravnavali 11.855 prehodov meje, za azil pa je zaprosilo več kot 3200 prebežnikov. Na notranjem ministrstvu predlagajo, da bi nezakonite migracije zajezili z zaostritvijo zakona o tujcih. A predlagane rešitve so po mnenju nevladnih organizacij in tudi pravne stroke ustavno sporne, češ da močno omejujejo pravico do mednarodne zaščite. Kakšne so migracijske razmere pri nas? Kako naj Slovenija rešuje problem migracij? Kdaj in ali sploh lahko pričakujemo rešitve na ravni Evropske unije?

O vsem tem z voditeljico Lucijo Dimnik Rikić in gosti:
– Boštjan Šefic, v kabinetu notranjega ministra pristojen za migracijsko problematiko,
– Denis Čaleta, predsednik sveta Instituta za korporativne varnostne študije,
– Urša Regvar, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij,
– Samo Bardutzky, predstojnik katedre za ustavno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Lucija Dimnik Rikić