Tradicionalni letni nagovor o stanju v Evropski uniji je priložnost, da se politični voditelji in državljani ozremo h ključnim nalogam in izzivom povezave ter iščemo možne rešitve. Tokrat so v ospredju končanje zdravstvene krize, okrevanje gospodarstva s pomočjo skupnih sredstev, zelena in digitalna preobrazba ter krepitev strateške neodvisnosti Evrope v svetu. Nagovor pa spodbuja tudi razmislek, kako naprej – se bo Unija še poglabljala in na katerih področjih, kaj so temeljne skupne vrednote in kako poenotiti različne vizije?

Govor predsednice komisije Ursule von der Layen komentiramo z našim posebnim poročevalcem Lukom Robido in evropskimi poslanci iz Strasbourga ter z voditeljico Sandro Krišelj in analitiki v ljubljanskem studiu.

Gostje:
- profesorica Maja Bučar, Fakulteta za družbene vede v Ljubljani,
- profesor Matej Avbelj, Fakulteta za državne in evropske študije,
- evropska poslanka Tanja Fajon, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov,
- evropska poslanka Romana Tomc, Poslanska skupina Evropske ljudske stranke,
- evropski poslanec Klemen Grošelj, skupina Renew Europe.

S strokovnjaki in evropskimi poslanci komentiramo tradicionalni nagovor predsednice Evropske komisije

Tradicionalni letni nagovor o stanju v Evropski uniji je priložnost, da se politični voditelji in državljani ozremo h ključnim nalogam in izzivom povezave ter iščemo možne rešitve. Tokrat so v ospredju končanje zdravstvene krize, okrevanje gospodarstva ob pomoči skupnih sredstev, zelena in digitalna preobrazba ter krepitev strateške neodvisnosti Evrope v svetu. Nagovor pa spodbuja tudi razmislek, kako naprej – se bo Unija še poglabljala in na katerih področjih, kaj so temeljne skupne vrednote in kako poenotiti različne vizije?

Govor predsednice komisije Ursule von der Layen komentiramo z našim posebnim poročevalcem Lukom Robido in evropskimi poslanci iz Strasbourga ter z voditeljico Sandro Krišelj in analitiki v ljubljanskem studiu.

Gostje:
– profesorica Maja Bučar, Fakulteta za družbene vede v Ljubljani,
– profesor Matej Avbelj, Fakulteta za državne in evropske študije,
– evropska poslanka Tanja Fajon, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov,
– evropska poslanka Romana Tomc, poslanska skupina Evropske ljudske stranke,
– evropski poslanec Klemen Grošelj, skupina Renew Europe.

Sandra Krišelj