Vlade po svetu so na pandemijo odgovorile s pomočmi in spodbudami, tudi slovenska. Ukrepi so, razumljivo, povzročili velikanske primanjkljaje v proračunih, ki jih v preteklem desetletju nismo bili navajeni. Ali odboj gospodarstva in ugodne napovedi za naprej opravičujejo primanjkljaje tudi v prihodnjih letih, ko ukrepov proti covidu 19 ne bo več? Se lahko nenadno spremenijo pogoji zadolževanja? Kako z javnimi financami po pandemiji? O tem voditeljica Zdenka Bakalar s sogovorniki.

Gostje:
– Maja Bednaš, direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj,
– Davorin Kračun, predsednik fiskalnega sveta in profesor ekonomije na mariborski Ekonomski fakulteti,
– Mojmir Mrak, profesor mednarodnih financ na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Posebej za našo oddajo proračunske načrte in njihovo potrjevanje pojasnjujeta državna sekretarka na Ministrstvu za finance Katja Lautar in predsednik parlamentarnega Odbora za finance Robert Polnarjem, načrte Unije za spremembo evropskih fiskalnih pravil pa komentira naš bruseljski dopisnik Igor Jurič.

Načrtovalce skrbijo podražitve energentov, kar lahko upočasni okrevanje

Vlade po svetu so na pandemijo odgovorile s pomočmi in spodbudami, tudi slovenska. Ukrepi so, razumljivo, povzročili velike primanjkljaje v proračunih, ki jih v preteklem desetletju nismo bili navajeni. Ali odboj gospodarstva in ugodne napovedi za naprej upravičujejo primanjkljaje tudi v prihodnjih letih, ko ukrepov proti covidu-19 ne bo več? Se lahko nenadno spremenijo pogoji zadolževanja? Kako z javnimi financami po pandemiji? Po tednu dni pretresanja proračunskih predlogov v parlamentarnih odborih o vsem tem voditeljica Zdenka Bakalar s sogovorniki.

Gostje:
Maja Bednaš, direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj,
Davorin Kračun, predsednik fiskalnega sveta in profesor ekonomije na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti,
Mojmir Mrak, profesor mednarodnih financ na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Posebej za našo oddajo proračunske načrte in njihovo potrjevanje pojasnjujeta državna sekretarka na Ministrstvu za finance Katja Lautar in predsednik parlamentarnega Odbora za finance Robert Polnar, načrte Unije za spremembo evropskih fiskalnih pravil pa komentira naš bruseljski dopisnik Igor Jurič.

Zdenka Bakalar