Slovenija, kot kaže evropski indeks digitalnega gospodarstva in družbe, napreduje po lestvici digitalizacije, vendar državljani pričakujejo še boljše, hitrejše in dostopnejše storitve javne uprave na dosegu računalnika ali pametnega telefona. Kdaj bomo uredili e-identiteto, kdaj bo delovalo pr(a)vo virtualno upravno okence, bomo digitalizirali zdravstvo? Koliko si pri teh odločitvah in projektih lahko pomagamo s skupnimi politikami in predvsem izdatnimi sredstvi Evropske unije, ki digitalizacijo opredeljujejo kot eno ključnih prednostnih nalog? In še: kako bomo digitalizacijo oziroma digitalne veščine vpeljali v kurikulum osnovne šole, bi morali uvesti računalništvo in informatiko kot obvezni predmet? Mnenja o tem bo predstavila voditeljica Maja Derčar.

Gostje bodo:
- Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo,
- dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo,
- dr. Emilija Stojmenova Duh, predavateljica elektrotehnike, vodja centra 4PDIH,
- in Igor Zorko, direktor podjetja ZZI, podpredsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Oddaja je pripravljena ob finančni podpori Evropske unije v okviru projekta INFO4EU. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne izraža nujno stališča Unije.

O dilemah glede digitalizacije javne uprave, evropskem denarju zanjo in obveznem šolskem predmetu o informatiki

Slovenija, kot kaže evropski indeks digitalnega gospodarstva in družbe, napreduje po lestvici digitalizacije, vendar državljani pričakujejo še boljše, hitrejše in bolj dostopne storitve javne uprave na dosegu računalnika ali pametnega telefona. Kdaj bomo uredili e-identiteto, kdaj bo delovalo pr(a)vo virtualno upravno okence, bomo digitalizirali zdravstvo? Koliko si pri teh odločitvah in projektih lahko pomagamo s skupnimi politikami in predvsem izdatnimi sredstvi Evropske unije, ki digitalizacijo opredeljuje kot eno od ključnih prednostnih nalog? In še: kako bomo digitalizacijo oziroma digitalne veščine vpeljali v kurikulum osnovne šole, bi morali uvesti obvezen predmet računalništva in informatike? Mnenja o tem sooča voditeljica Maja Derčar.

Gostje:
Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo,
– dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo,
– dr. Emilija Stojmenova Duh, predavateljica elektrotehnike, vodja centra 4PDIH,
Igor Zorko, direktor podjetja ZZI, podpredsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije v okviru projekta INFO4EU. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališča Unije.

Maja Derčar