Evropska unija devetega maja praznuje mir in enotnost na stari celini, a se zdita omenjeni vrednoti ogroženi bolj kot kadar koli v zgodovini povezave. Koliko enotnosti bo zmogla ob velikih notranjih in globalnih izzivih ter kakšne spremembe prinaša surova vojna v Ukrajini, sredi Evrope? Kakšne rešitve so v okviru posebne konference o prihodnosti Unije predlagali evropski državljani in jih strnili v poročilo, ki so ga danes slovesno predali voditeljem evropskih institucij? Ali potrebujemo evropsko vojsko, bi uvedli zdravstveno unijo, v šolah enotno poučevali o Uniji?
O teh in drugih odprtih vprašanjih voditeljica Sandra Krišelj in gostje:
– dr. Sabina Lange, predavateljica na Evropskem inštitutu za javno administracijo iz Maastrichta (EIPA),
– dr. Luka Lisjak Gabrijelčič, publicist in zgodovinar, raziskovalec na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti,
– dr. Matej Avbelj, profesor za evropsko pravo na Novi univerzi.

Unija je zrasla na dogovoru, ki naj bi preprečil vojno na evropskih tleh. Bo vojna v Ukrajini spodkopala ali utrdila njene temelje?

Evropska unija devetega maja praznuje mir in enotnost na stari celini, toda omenjeni vrednoti se zdita ogroženi bolj kot kdaj prej v zgodovini povezave. Koliko enotnosti bo zmogla ob velikih notranjih in mednarodnih izzivih ter katere spremembe prinaša surova vojna v Ukrajini sredi Evrope? Kaj so glede prenove Unije v okviru posebne konference predlagali evropski državljani in zapisali v poročilo, namenjeno najprej voditeljem evropskih institucij? Ali potrebujemo evropsko vojsko, bi uvedli zdravstveno unijo, v šolah enotno poučevali o Uniji?

O teh in drugih odprtih vprašanjih voditeljica Sandra Krišelj, dopisnica Mojca Širok in gostje:
dr. Sabina Lange, predavateljica na Evropskem inštitutu za javno administracijo iz Maastrichta (EIPA),
dr. Luka Lisjak Gabrijelčič, publicist in zgodovinar, raziskovalec na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti,
dr. Matej Avbelj, profesor za evropsko pravo na Novi univerzi.

Sandra Krišelj