Slovenska avtomobilska industrija poskrbi za približno petino letnega izvoza. Osebni avtomobil je še vedno vir mobilnosti v Evropi, industrija, ki ga razvija in proizvaja, pa je nenehno pred preizkušnjami in potrebami po vlaganjih v inoviranje. Avtomobilski proizvajalci pritiskajo na dobavitelje, da se hitreje prilagodijo na elektrificirano mobilnost. Od prevoznih sredstev pričakujemo, da so zelena in pametna. Deset slovenskih podjetij, povezanih v avtomobilski grozd, je zato zagnalo projekt, s katerim bi okrepili vrednost in vlogo v dobaviteljski verigi, vlada jih pri tem menda podpira. Kako? Kakšni so načrti in od kod denar za inovacijske preboje v slovenski avtomobilski verigi? O vsem tem z gosti in voditeljico Majo Derčar.
Gosti:
Iztok Seljak, glavni direktor podjetja Hidria Holding,
Matjaž Čemažar, predsednik uprave podjetja Domel Holding,
Tomaž Katrašnik, vodja laboratorija za motorje z notranjim izgorevanjem na Strojni fakulteti v Ljubljani,
Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo na MGRT.

Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije.
Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Kakšni so načrti in kako do sredstev za inovacijski preboj? Kakšna je pri tem vloga Evropske unije - njene politike in denarja?

Slovenska avtomobilska industrija poskrbi za približno petino letnega izvoza. Osebni avtomobil je še vedno vir mobilnosti v Evropi, industrija, ki ga razvija in proizvaja, pa je nenehno pred preizkušnjami in potrebami po vlaganjih v inoviranje. Avtomobilski proizvajalci pritiskajo na dobavitelje, da se hitreje prilagodijo na elektrificirano mobilnost. Od prevoznih sredstev pričakujemo, da so zelena in pametna. Deset slovenskih podjetij, povezanih v avtomobilski grozd, je zato zagnalo projekt, s katerim bi okrepili vrednost in vlogo v dobaviteljski verigi, vlada jih pri tem menda podpira. Kako? Kakšni so načrti in od kod denar za inovacijske preboje v slovenski avtomobilski verigi?

O vsem tem voditeljica Maja Derčar, dopisnika Metka Pirc in Jože Žura ter gostje:
- Iztok Seljak, glavni direktor podjetja Hidria Holding,
- Matjaž Čemažar, predsednik uprave podjetja Domel Holding,
- Tomaž Katrašnik, vodja laboratorija za motorje z notranjim izgorevanjem na Strojni fakulteti v Ljubljani,
- Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo na MGRT.

Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije.
Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Maja Derčar