Glavni cilj nove evropske gozdarske strategije je povečati vlogo gozda v boju proti podnebnim spremembam, izgubi biotske raznovrstnosti in pri krepitvi konkurenčnega krožnega biogospodarstva. Slovenski lastniki gozdov pa skupaj z evropskimi opozarjajo, da strategija omejuje gospodarjenje z gozdovi, namesto da bi spodbujala rabo lesa, in pričakujejo nadomestila za izgubo dohodka. Kakšna je v resnici sposobnost akumulacije CO2 slovenskih gozdov? Lahko Evropa s svojimi predpisi in sporazumi ustavi globalno izsekavanje amazonskih pragozdov? O vsem tem voditeljica Jernejka Drolec s sogovorniki.

Gostje:
- Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo,
- Rok Sedminek, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov,
- Primož Simončič, direktor Gozdarskega inštituta Slovenije,
- Nina Tome iz društva FOCUS - društvo za sonaraven razvoj.

Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije v okviru projekta INFO4EU. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališče Unije.

Komu koristi evropska strategija in kaj prinaša lastnikom gozdov?

Glavni cilj nove gozdarske strategije Evropske unije je povečati vlogo gozda v boju proti podnebnim spremembam, izgubi biotske raznovrstnosti in pri krepitvi konkurenčnega krožnega biogospodarstva. Slovenski lastniki gozdov pa skupaj z evropskimi opozarjajo, da strategija omejuje gospodarjenje z gozdovi, namesto da bi spodbujala rabo lesa, in pričakujejo nadomestila za izgubo dohodka. Kakšna je v resnici sposobnost akumulacije ogljikovega dioksida slovenskih gozdov? Lahko Evropa s svojimi predpisi in sporazumi ustavi globalno izsekavanje amazonskih pragozdov? O vsem tem voditeljica Jernejka Drolec s sogovorniki.

Gostje:
Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
Rok Sedminek, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije,
Primož Simončič, direktor Gozdarskega inštituta Slovenije,
Nina Tome iz društva FOCUS.

Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije v okviru projekta INFO4EU.
Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališča Unije.

Jernejka Drolec