Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svet kulture

3467 epizod

3467 epizod


Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. V njej skrbimo za odzive na minule kulturne dogodke (z ocenami predstav, razstav ali knjig), predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko kot tako. Namenjena je tudi javnim kulturnim razpisom in nagrajencem številnih festivalov, tako pri nas kot v tujini. Na sporedu od ponedeljka do petka ob 16.10.


07. 12. 2023

Prejemniki nagrad in priznanj Ivane Kobilca

Predstavljamo prejemnike nagrad in priznanj Ivane Kobilca. Za življenjsko delo so odlikovali Zoro Stančič, ki ustvarja predvsem v grafiki, nagrado za aktualno produkcijo je prejel Arjan Pregl, priznanje za sopotnike in podpornike vizualne umetnosti pa dr. Nadja Zgonik. V Narodni galeriji v Ljubljani so predstavili bibliofilsko monografijo z naslovom Mojstri slovenskega impresionizma. Cankarjeva založba s tem delom nadaljuje izdajanje prestižnih, na roko vezanih knjig v omejeni nakladi tristo izvodov in z visoko kakovostnimi reprodukcijami slik. V Mestnem gledališču ljubljanskem bo nocoj premierno uprizorjena monodrama Navodila Ane Duše, ki jo bo na odru odigrala mlada igralka Julita Kropec. Navodilom se bo v soboto pridružila še monodrama Meduza, nastala po dramski predlogi Karin Komljanec in Nebojše Popa Tasića. Omenjena projekta sta nastajala neodvisno drug od drugega, vsebinsko pa ju povezuje feministična tema.


06. 12. 2023

Tole ni zate

V oddaji bomo najprej prelistali knjigo Tole ni zate bosansko-ameriškega pisatelja, esejista, scenarista in glasbenika Aleksandra Hemona. Avtor v njej obuja spomine na zgodnje otroštvo, poskuša raziskati, kaj ga je oblikovalo v osebo, ki je danes, hkrati pa raziskuje tudi same mehanizme spominjanja. V oddaji vas vabimo tudi v SNG Maribor na tretji koncert cikla Carpe artem z naslovom Odmevi elegance.


05. 12. 2023

Predstava Paradiž v SLG Celje in nove otroške in mladinske knjižne novosti

V oddaji boste najprej slišali oceno predstave Paradiž, ki je bila pretekli petek premierno na ogled v SLG Celje. Dogajanje v predstavi, ki jo je režiral italijanski režiser Mateo Spiazzi, je postavljeno v slovenski dom starejših v manjšem slovenskem kraju. Posebnost predstave so gledališke maske, ki jih igralci ves čas predstave nosijo. Prelistali bomo tudi nekatere otroške in mladinske knjižne novosti.


04. 12. 2023

Od Cvetja v jeseni na radiu do čustvenih stisk mladih in brskanja po spominih na gledaliških odrih

Je Tavčarjevo Cvetje v jeseni še vedno zanimivo? Režiser Klemen Markovčič pravi, da je, saj živimo dlje in je zato tema ljubezni v starejšem obdobju vedno bolj aktualna. V nizu branja slovenskih klasičnih in sodobnih literarnih del v Odprti knjigi na Arsu prihaja na vrsto prav ta povest. Mi pa bomo tokrat pretežno gledališki, posvetili se bomo predstavi, ki so jo uprizorili v Stari mestni elektrarni. Fun Fact, Zanimivo dejstvo so soustvarili umetniki kolektiva Beton Ltd. in talinskega gledališča Kanuti Gildi SAAL. In namig: Oziranje nazaj, v spomin, je nenavadna izkušnja. Ocenjujemo še predstavi Šolski zvezek v Lutkovnem gledališču Ljubljana in Sneženo sestro v Mini teatru.


01. 12. 2023

Paradiž na odrskih deskah

Tokrat se posvečamo gledališkim premieram, grenke komedije Paradiž italijanskega režiserja Mattea Spiazzija v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor pričakujemo premiero opere Planinska roža slovenskega skladatelja Radovana Gobca. Na odru Stare mestne elektrarne v Ljubljani bo premiera uprizoritve Fun Fact (Zanimivo dejstvo), nastale v sodelovanju z estonskimi ustvarjalci. Nekaj besed namenjamo tudi otroški predstavi Snežena sestra v Mini teatru in performansu Atwoodovo padalo v Anton Podbevšek Teatru.


30. 11. 2023

Razstava Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani danes odpirajo osrednjo razstavo v Ravnikarjevem letu 2023, ki pa nima pregledne narave, temveč izpostavlja nekaj ključnih premikov v misli tega velikega modernističnega arhitekta. Ravnikar nam pomaga misliti situacijo tukaj in zdaj je vodilo razstave z naslovom Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja. Na njegovo zapuščino opozarja tudi razstava z naslovom Metoda, oblika, material - razvoj Trga republike in Ravnikarjeva arhitektura kot učni raziskovalni poligon, ki so jo odprli včeraj v prostorih NLB Galerije Avla na Trgu republike 2 v Ljubljani. V Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici bodo nocoj v koprodukciji z Dramo SNG Maribor, ljubljanskim Cankarjevim domom in Zavodom Škrateljc premierno odigrali uprizoritev Pod svobodnim soncem. Predstava je nastala po romanu Frana Saleškega Finžgarja in v izvirnem odrskem besedilu Gorana Vojnovića s podnaslovom Epopeja pod vprašajem.


29. 11. 2023

Knjižne novosti Mladinske knjige ter razstavi v Ljubljani in Neaplju

Nova knjižna dela so napisali igralka in pisateljica Barbara Cerar, pisatelj in publicist Vladimir P. Štefanec ter pisateljica Mateja Mahnič. V galeriji Alkatraz v Ljubljani so včeraj odprli razstavo Potapljanje v spekulativno, v Neaplju pa je na ogled pregledna postavitev avstrijskega slikarja Josefa Rebella, ki je pred več kot dvema stoletjema tam razvil svojo poetiko.


28. 11. 2023

Skrito

Predmeti in fragmenti sodobne tehnologije, v katerih prepoznavamo motive in simbole, ki jih dnevno gledamo na različnih zaslonih, postajajo material za slikarske upodobitve Katje Felle. Tako umetnica vzpostavlja vez med zgodovinskim medijem slikarstva ter sodobno tehnologijo. Njene najnovejše slike na platnu, tapiserije in akvareli so na ogled na razstavi Skrito, v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Na ljubljanski Akademiji za glasbo se nocoj začenja koncertni cikel Tutti, v okviru katerega izvajajo koncerte poklicni orkestri s študenti v solističnih vlogah ter največje zasedbe, ki delujejo na akademiji.


27. 11. 2023

Animateka ter razstava Niti, sukanci in konci

V Ljubljani se začenja jubilejna, 20. izdaja Animateke, ki bo v ospredje postavila tehniko kolažne animacije ter avtorski animirani film, na ogled pa bo nekaj več kot 600 filmov. V galeriji Simulaker v Novem mestu pa je na ogled pregledna razstava Marije Mojce Pungerčar z naslovom Niti, sukanci in konci, ki obiskovalce spodbuja k razmisleku o lastnih predsodkih, stereotipih in družbenih normah.


24. 11. 2023

Vzornik Nejca Gazvode in nova premiera v SNG Maribor: Prometej, ena lepa apokalipsa

V Novem mestu je bila sinoči premiera novega slovenskega filma režiserja Nejca Gazvode z naslovom Vzornik. Film tematizira absurdno obdobje v času koronakrize, ko so se leta 2021 otroci spet vrnili v šole. Povabili vas bomo tudi v SNG Maribor, kjer se drevi obeta premiera predstave Prometej, ena lepa apokalipsa. Gre za tretji del trilogije izpod peresa dramaturga in dramatika Milana Ramšaka Markovića. Tik pred koncem pa še povabilo na 39. Slovenski knjižni sejem, ki je te dni v polnem zamahu. Trajal bo do nedelje.


23. 11. 2023

CoFestival je za sodobni ples, Galerija Murska Sobota pa tokrat za iskreno slikarstvo in mojstrske lesoreze

V Galeriji Murska Sobota sta na ogled dve novi razstavi in sicer lendavskega akademskega slikarja Štefana Galiča predstavljajo z njegovimi barvnimi lesorezi, bil je namreč vrhunski mojster te klasične grafične tehnike. Painting the Blues pa se glasi predstavitev Madžara Tamasa Bakosa, nekoč brezdomca, ki je živel na ulicah Budimpešte in nato postal slikar, samouk. Njegova slike so predvsem nadvse iskrene. In še 12. CoFestival se začenja, mednarodni festival sodobnega plesa, ki ga v Kinu Šiška odpirajo z razstavo fotografij Urške Boljkovac Odsev telesa in s predstavo grškega plesalca in koreografa Christosa Papadopoulosa Larsen C, ki so jo opisali kar kot meditativno koreografsko čarovnijo kot simbiozo med naravnimi in človeškimi skupnostmi.


22. 11. 2023

O nadlegovanju je David Mamet pisal še pred gibanjem "jaz tudi"

V Ljubljani poteka osrednji jesenski knjigotrški dogodek, Slovenski knjižni sejem, in v naslednjih minutah bodo v ospredju knjige: tri novosti izpod prstov Dušana Merca, Borisa Kolarja in Blaža Kutina. Na drugem koncu Slovenije nocoj pripravljajo premiero drame Oleanna, ene od največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika in režiserja Davida Mameta. Mojstrovina, kot jo napovedujejo v novogoriškem Narodnem gledališču, še iz časov pred »jaz tudi« gibanjem raziskuje odnos med študenti in profesorji, definicijo spolnega nadlegovanja, destruktivnost napačne komunikacije in pretirane politične korektnosti. Režiser in igralec v glavni vlogi je Radoš Bolčina.


21. 11. 2023

Slovenski knjižni sejem je odprl vrata obiskovalcem

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je danes vrata obiskovalcem odprl 39. Slovenski knjižni sejem, ki bo s predstavitvami najnovejših knjig in srečanji z njihovimi avtorji potekal vse do nedelje – in z izbranimi dogodki tudi na valovih Radia Slovenija. Še pred sejmom je izvirno in dve prevodni knjigi predstavila založba Goga: izšle so knjige Janija Virka, Jesúsa Carrasca in Aleksandra Hemona.


20. 11. 2023

Konec 34. Liffa, premiera Anatomije zamolka – Smrekar versus Cankar in knjiga o slovenskih taboriščnikih v Jasenovcu

S podelitvijo vodomca in drugih nagrad se je sklenila 34. izdaja ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala ali krajše Liffa. Liffe je v dvanajstih festivalskih dneh v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Celju pripravil skoraj 300 projekcij več kot 100 celovečernih in kratkih filmov z vsega sveta. Napovedujemo še premiero predstave v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu Anatomija zamolka – Smrekar versus Cankar, ki je nastala po motivih besedil Ivana Cankarja in risb Hinka Smrekarja ter v režiji Juša Zidarja. Pa tudi o knjigi Slavka Alojza Kramarja Slovenski taboriščniki v Jasenovcu – knjiga imen in obrazov v tokratnem Svetu kulture.


17. 11. 2023

Konec tedna je čas za kulturo

V mariborskem gledališču bodo nocoj premierno uprizorili monodramo z naslovom Monolog za živeče v času izumrtja, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu pa delo tržaškega režiserja in dramaturga Giorgia Pressburgerja V gradu. Vabimo vas tudi v Cankarjev dom, kjer se obeta komorna opera Ko bom še ter vas povabili na 1. Koncert Komornega abonmaja Narodnega doma Maribor.


16. 11. 2023

Baletni večer Bolero v SNG Opera in balet Ljubljana

Predstavljamo prvo baletno premiero sezone v SNG Opera in balet Ljubljana, baletni večer z naslovom Bolero, pri katerem gre za sodelovanje umetniških direktorjev obeh nacionalnih baletnih ansamblov, umetniškega direktorja ljubljanskega baleta Renata Zanelle in umetniškega direktorja mariborskega baleta Edwarda Cluga. Napovedujemo odprtje razstave slik Vladimirja Lamuta z naslovom Pogled na mesto v galeriji Krka v Novem mestu, na ogled so upodobitve dolenjske prestolnice iz sredine prejšnjega stoletja. Poročamo o kulturnem dogajanju v Italiji. V milanski Kraljevi palači so pred dnevi odprli retrospektivo španskega mojstra Francisca Goye, enega od pionirjev moderne umetnosti, v Milanu pa so na ogled tudi dela dve stoletji zgodnejšega mojstra – El Greca.


15. 11. 2023

Dva skandinavska filma na 34. Liffu in nov roman Sama Ruglja

V Ljubljani, pa tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu še vedno poteka filmski festival Liffe. V sekciji Panorama je bil med drugim na sporedu film Štirje mali odrasli finske režiserke Selme Vilhunen, v sekciji Predpremier pa je bilo mogoče videti film Pankrt danskega režiserja Nikolaja Arcela. Oba filma se vsak na svoj način ukvarjata s pomenom ljubezni in družine, prvi je zasidran v sodobnosti, drugi pa v osemnajstem stoletju. Pri založbi UMCO je izšel nov roman Sama Ruglja z naslovom Samo močni preživijo. Prejemnik nagrade krilata želva za najboljši potopis in nominiranec za nagrado kresnik, je za izhodišče svoje knjige postavil izlet očeta in sina po zahodnem delu Združenih držav Amerike. Obiskala naj bi narodne parke, koncert Brucea Springsteena in nekaj zgodovinskih lokacij, od območja izdelave prve atomske bombe do vesoljskega centra v Houstonu. V ameriški divjini pa se zgodi zaplet, ki v zgodbo pripelje eksistencialno preizkušnjo. V oddaji vas vabimo tudi na koncert komornega cikla Carpe Artem.


14. 11. 2023

Čufarjevi dnevi: meje med poklicnim in ljubiteljskim gledališčem so vedno bolj zabrisane.

Na Jesenicah se s komedijo domačega gledališča Toneta Čufarja Kajmak in marmelada začenjajo Čufarjevi dnevi, 36. festival slovenskega ljubiteljskega gledališča. Produkcija ljubiteljskih gledališč je letos znova bogata. Na festival se je prijavilo kar 25 odraslih in šest mladinskih predstav, dvignila pa se je tudi sama kakovost predstav. V oddaji tudi o premieri črne komedije Arzénik in stare čipke, ki bo drevi v Mestnem gledališču ljubljanskem. Predstava je leta napovedovala grozote 2. svetovne vojne. Na sporedu 1. programa pa bo nocoj radijska igra s temo spolnega nasilja z naslovom Proge. Izpovedi žrtev spolnega nadlegovanja, ki jih je v dramskem besedilu ustvarila Helena Šukljan, so uprizorili pred srednješolskim občinstvom Avdiofestivala Radia Slovenija. Dijaki so pred tem spremljali tudi okroglo mizo Spregovorimo o nasilju.


13. 11. 2023

Niti besede in prenovljena Hiša aleksandrink

Filmski festival Liffe je v polnem zagonu – v sekciji Predpremiere, ki prinaša najbolj pričakovane filme, je bil prikazan tudi novi celovečerni film Hanne Slak Niti besede. Kaj se zgodi, če po travmatičnem dogodku ne stopimo v dialog, ampak se zapremo, se sprašuje intimna drama o odnosu med materjo in sinom. Predstavljamo pa tudi prenovljeno Hišo aleksandrink v Prvačini.


10. 11. 2023

Sindrom Fausta skozi baletni spektakel

V Operi in baletu SNG Maribor bo nocoj slovesna premiera celovečernega baleta Faust koreografa in režiserja Edwarda Cluga. To bo največji baletni dogodek slovenskih umetnikov na mariborskem odru doslej. Clug je o večni aktualnosti tega dela povedal, da Faustov sindrom najbrž še nikoli doslej ni bil tako navzoč kot prav v naši sodobni družbi, ki se je pripravljena odpovedati svoji lastni identiteti oziroma lastni duši v zameno za večno mladost, navidezno lepoto ali za katero koli drugo človeško nečimrnost. To spoznanje je bilo tudi ključno za ustvarjalni proces baleta. V oddaji tudi o koncertu Komornega orkester Franza Liszta iz Budimpešte. V dvorani Union v Mariboru bo z madžarskim komornim orkestrom nastopil francoski klavirski virtuoz Pierre-Laurent Aimard.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt