Ste vedeli, da je vsako leto več prezadolženih ljudi, ki za svoje težave iščejo strokovno pomoč? Kakšen je tipičen vzorec delovanja, ki nas zanesljivo pripelje v prezadolženost in posledično v revščino? Kakšen razmislek je potreben, preden se lotimo reševanja te težave, kako se uspešno razdolžimo in kdaj je edina rešitev osebni stečaj? O tem v petkovem svetovalnem servisu z dr. Alenko Hebar Lavrič iz inštituta Prelomi.

V prvih štirih mesecih tega leta je pomoč zaradi dolgov iskala kar tretjina več ljudi kot lani

Ste vedeli, da je vsako leto več prezadolženih ljudi, ki za svoje težave iščejo strokovno pomoč? Kakšen je tipičen vzorec delovanja, ki nas zanesljivo pripelje v prezadolženost in posledično v revščino? Kakšen razmislek je potreben, preden se lotimo reševanja svojega položaja, kako se uspešno razdolžimo in kdaj je edina rešitev osebni stečaj? O tem v svetovalnem servisu z dr. Alenko Hebar Lavrič iz inštituta Prelomi.

 

 

Porast iskalcev pomoči zaradi prezadolženosti je tako velik zaradi vse več težav zaradi prezadolženosti, pa tudi zato, ker upniki danes ukrepajo hitreje kot v preteklosti, zato ljudem za prelaganje in odlaganje problema prezadolženosti nimajo več veliko prostora.

 

Žal številni ljudje poiščejo pomoč zelo pozno, ko so že v končnem stanju dolgov, kar pomeni veliko težji izhod iz prezadolženosti, kot če bi prišli na začetku, ko se je problem pojavil, a še ni imel takšnih razsežnosti. Ne moremo pa spregledati dejstva, da imamo na eni strani upnika, ki pričakuje poplačilo dolgov, in na drugi strani dolžnika, ki pogosto nima realnih možnosti, da bi jih poplačal.

 

Najprej je treba ugotoviti stanje dolgov. Ljudje pa pogosto ne vedo niti, komu dolgujejo. Potem je treba primerjati tekoče prihodke in odhodke in se na podlagi tega odločiti, kako iz dolgov, kaj je za posameznika prava rešitev. Te rešitve pa so vedno individualne.

Cirila Štuber