Zdrava in uravnotežena prehrana nosečnice, pozneje pa matere in dojenčka, je pomembna popotnica za vse življenje. Zakaj bodoča mati ne sme jesti za dva, kako je z uživanjem alkohola v času nosečnosti in kako postopno naj bo v prvih mesecih življenja pri otroku uvajanje novih živil? Na ta in druga vprašanja o prehrani v času nosečnosti, dojenja in poporodnem obdobju bo odgovarjal klinični dietetik dr. Evgen Benedik s Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prehrana in življenjski slog staršev že nekaj mesecev pred spočetjem vplivata na zdravje otroka

Zdrava in uravnotežena prehrana nosečnice, pozneje pa matere in dojenčka, je pomembna popotnica za vse življenje. Zakaj bodoča mati ne sme jesti za dva, kako je z uživanjem alkohola med nosečnostjo in kako postopno naj bo v prvih mesecih življenja pri otroku uvajanje novih živil? Na ta in druga vprašanja o prehrani med nosečnostjo, dojenjem in v poporodnem obdobju bo odgovarjal klinični dietetik dr. Evgen Benedik s Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prehrana in življenjski slog staršev že nekaj mesecev pred spočetjem vplivata na zdravje otroka. Najbolj odločilno je obdobje nosečnosti in prvih dveh let življenja otroka, saj takrat najhitreje raste in se razvija. Kar jesta nosečnica in dojenček, vpliva na njuno zdravje in na zdravje njunih potomcev. Prehrana nosečnice in njeno zdravstveno stanje vplivata na genetski material ploda, ki ga nosi.

 

 

Tadeja Bizilj