V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Lani 2862 primerov borelioze in 52 meningoencefalitisa

Gospod Stanko, 58 let: "Zaradi klopnega meningoencefalitisa sem bil enajst dni v komi." Gospod Miha, 80 let: "Borelioza mi je vzela sluh." To nista osamljena primera, ko ljudje po ugrizu okuženega klopa hudo zbolijo. Po razširjenosti okužb, ki jih prenašajo klopi, se namreč Slovenija uvršča v sam evropski in svetovni vrh. Najpogostejša je lymska borelioza, sledita ji klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza.

Na vprašanja o klopih in boleznih, ki jih prenašajo, bo v Svetovalnem servisu odgovarjala infektologinja Petra Bogovič z ljubljanske Infekcijske klinike.

Iztok Konc