Se, ko ste sami doma, kdaj zalotite, da vam med pospravljanjem nekaj manjka? Da vam je neprijetno, ker ste v stanovanju ali hiši sami, v tišini? In da hiter pritisk gumba na televizijskem daljincu ali radijskem sprejemniku, prežene občutek nelagodja? Tišina je kompleksna stvar - ravno prav kompleksna, da si zasluži mesto v Torkovem kvizu!

Človeško uho naj bi običajno zaznalo zvočno valovanje med 20 herci in 20 kiloherci

Gluha soba

Kam po odgovore na tehnična vprašanja o tišini in zvoku? Ni primernejšega kraja za to, kot je t. i. »gluha soba« na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. V sobo, ki jo z vseh strani obkrožajo 75 centimetrov debele stene, vstopimo z doc. dr. Samom Begušem:

"Je popolnoma nepravilne oblike, da preprečimo stojno valovanje. Klasične gluhe sobe so narejene iz posebno oblikovanih stožcev, ki preprečujejo odboj zvoka in izboljšajo absorpcijo zvoka. Tukaj smo pa gluho sobo preoblikovali oz. dodali zavese, ki naj bi tudi delno absorbirale zvok. Pa soba postane malo bolj uporabnikom prijazna."

Človeško uho naj bi sicer običajno zaznalo zvočno valovanje med 20 herci in 20 kiloherci. Je torej za človeka tišina vse, kar je pod spodnjo in nad zgornjo omenjeno mejo?

"To lahko drži, lahko pa tudi z nekoliko omejitvami, ker imamo, če povemo samo ta podatek, premalo podatkov. Nizke frekvence človekovo uho zaznava bistveno slabše kot visoke. So pa tudi ljudje, ki lahko zaznavajo zvok višjih frekvenc kot 20 kilohercev, ampak jih je zelo, zelo malo."

Tišina ima družbeni kontekst

Psihologinja in psihoterapevtka Katja Z. Istenič na tišino pogleda z vedenjskega zornega kota in pove, da: »Je občutenje tišine med drugim odvisno od družbenega konteksta." Poznamo torej prijetno in neprijetno tišino.

"Na začetku, ko se šele spoznavamo, čutimo večji pritisk, da zapolnimo tišino. Je pa na Japonskem v nekih družbenih okvirih dovoljeno več tišine v pogovoru. Japonci naj bi tolerirali približno 8,2 sekunde tišine, Američani pa recimo samo 4,6 sekunde tišine."

Kaj pa če ostanemo brez besed med pogovorom s človekom, ki ga dobro poznamo?

"Je pa velikokrat lahko tišina zelo prijetna in je znak, da se dobro razumemo s človekom. Je pa tudi v odnosih, kjer se zelo dobro poznamo s človekom, tišina izjemno neprijetna, če je uporabljena v kontekstu nekega kaznovanja oz. kuhanja mule."

Darja Pograjc