Na današnji dan pred 30 leti se je zgodil prvi politični atentat pri nas. Ivan Kramberger, »dobri mož z Negove«, kakor so ga tudi klicali, je umrl na poti iz Jurovskega Dola v bolnišnico. Torkov kviz o fenomenu, ki se je rodil z nepozabnimi, iskrivimi uličnimi nastopi na prelomu iz 80. v 90. leta. Njegove poti od pastirja do dializnega tehnika in kandidata za predsednika države se spomnimo ob 6.45.

Ivan Kramberger – od pastirja do dializnega tehnika in kandidata za prvega predsednika Republike Slovenije

Ivan Kramberger je bil eden od 11 otrok. Njegova mati je bila s Krasa, oče iz Štajerske. Že kot štiriletnik je služil na kmetiji, bil je pastir, pozneje se je izučil za dimnikarja in mehanika. Iznajdljivost pa je bila tista lastnost, ki mu je bila položena že v zibko, pravi njegov sin Ivan Kramberger mlajši.

"Že moj dedek je takrat v tistih časih z mojo babico izdeloval letala, bil krovec, bil zidar, popravljal čevlje. Temu bi v našem okolju rekli: bil je frajkincler. To pomeni, da se je spoznal na tisoč stvari. Ta genska zasnova je na mojega očeta vplivala, da je potem iz dimnikarja postal specialist za dializne aparate."

Ivan Kramberger je bil karizmatična, ekscentrična osebnost. Fenomen, ki se je rodil z nepozabnimi, iskrivimi uličnimi nastopi na prelomu iz 80. v 90. leta. Njegovo pot od pastirja do dializnega tehnika in kandidata za predsednika države smo osvetlili v Torkovem kvizu.

Darja Pograjc