Rehabilitacija poškodbe lahko traja več mesecev.

Bolečine v kolenu so pogost razlog za obisk zdravnika. “Kar vsakega drugega pacienta boli v prednjem delu kolena,” opaža specialist ortoped mag. Zmago Krajnc iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Vzrok za značilno topo bolečino je lahko poškodba pogačice, ki je največja sezamoidna kost v človeškem telesu.

Bolečina v prednjem delu kolena zaradi poškodbe pogačice je največkrat topa in je prisotna ob določenih gibih.

Leva pogačica - pogled od spredaj.

foto: WikimediaCommons,cc

Pogačica je kost v prednjem delu kolena. Deluje kot vzvod, kar olajša iztegovanje kolena. Poškodbe pogačice so pogoste pri športno aktivnih mladih ljudeh, pri starejših pa so posledica obrabe sklepov. Gre za obrabo hrustanca pogačice, bolečinski sindrom, izpah, lahko tudi za zlom pogačice. Točen vzrok poškodbe razkrije šele skrben diagnostični postopek, ki lahko vključuje tudi slikanje s CTjem in magnetno resonanco (MR).

Ortopedi ob bolečini v kolenu svetujejo mirovanje in počitek.

“Rehabilitacija po poškodbi običajno traja več mesecev,” poudarja mag. Krajnc. Okrepiti je potrebno štiriglavo stegensko mišico – pogačica namreč leži v kiti, s katero se mišica prek kolena pripenja na golenico. Pri tem zdravniki sodelujejo s fizioterapevti ali fiziatri, ki svetujejo ustrezne gibe in vaje. Ob poškodbi pogačice se svetuje še hlajenje poškodovanega kolena z ledom zavitim v krpo ali brisačo. V poštev pa pridejo tudi različni pripomočki namenjeni hlajenju poškodb.

Iztok Konc