Neprimerna obutev najbolj vpliva na razvoj težave, ki bo v središču tokratnega Ultrazvoka. Valgusna deformacija palca na nogi je boleča izboklina, ki otežuje normalno hojo. Nožni palec se pomakne proti malim prstom, sklep se zadebeli in oteče. Moteče so lahko že začetne spremembe, sčasoma pa se stanje še poslabša.

Na nastanek deformacije vpliva več dejavnikov – med njimi tudi dedna nagnjenost, saj se v nekaterih družinah pojavlja pogosteje. Najbolj pa na njen razvoj vpliva nošenje trdih, spredaj zoženih zaprtih čevljev z visoko peto.

Valgusno deformacijo nožnega palca lahko zdravniki popravijo s kirurškim posegom, vendar ortoped Andrej Prlja iz Splošne bolnišnice Jesenice opozarja, da celjenje po operaciji lahko ovirajo številne brazgotine. Kost se celi več tednov – celo do 8 – zato zdravniki prvi mesec po posegu opozarjajo in ne dovolijo, da bi se operirani pri hoji odrivali preko palca. V ta namen dobijo poseben pooperativni čevelj, ki razbremeni prizadeti prednji del stopala in obremeni peto. Prav tako pa je treba povedati, da se hallux valgus lahko ponovi.

Izboklina, zmanjšana gibljivost, oteklina in bolečina so najbolj značilne težave valgusne deformacije nožnega palca. Med možnimi vzroki za razvoj okvare pa nekateri strokovnjaki omenjajo tudi revmatoidni artritis.

Iztok Konc