Za nekatere je rešitev v čuječnosti

Veselje, sreča, jeza, žalost – čustva, ki so pomemben del našega življenja. Ali se znamo z njimi soočiti in jih sprejeti? Za nekatere je rešitev v čuječnosti. To je sposobnost, da se sedanjega trenutka zavedamo sprejemajoče; ne poskušamo ga spremeniti in mu ne ubežati. Mnoge študije razkrivajo pozitivne učinke čuječnosti na naše fizično in psihično počutje.

Čuječnost nam pomaga sprejeti tudi negativna čustva. Ta odrivamo, vendar je dokazano, da bolj ko jih odrivamo, bolj nam sledijo. Ko razvijamo čuječnost, damo prostor tudi žalosti. – psihologinja Maja Bajt

Čuječnost nam da moč, da s čustvi upravljamo. Varuje nas in nam omogoči, da nas močno čustvo ne zaslepi. – zdravnica Tjaša Šubic

Ko smo čuječi, smo tukaj in zdaj – doživljanja in dogajanja okrog nas se zavedamo takšnega, kakršno je. Kdor je čuječ ali čuječen, gleda na svet z otroškimi očmi: sprejemajoče, brez predsodkov, z radovednostjo in odprtostjo.

Raziskovalci poročajo o ugodnem vplivu čuječnosti na srčno-žilna obolenja in o boljšem spoprijemanju s kronično bolečino; nevroznanstveniki pa o novih povezavah v možganih. Čuječnost izboljša kakovost življenja, saj zmanjša stres, tesnobnost in depresivnost. Pomaga nam tudi, ko nas presenetijo in preplavijo premočna čustva.

Iztok Konc