Kako živeti s srčnim popuščanjem? Kje poiskati informacije in pomoč?

Srčno popuščanje je edino stanje v kardiologiji, katerega pogostost narašča, pravi doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak iz Splošne bolnišnice v Murski Soboti. Srčno popuščanje se brez ustrezne obravnave postopno slabša in slabša. Gre za kronično bolezen, pri kateri srce ne zmore prečrpati dovolj krvi. Bolnice in bolniki morajo zato pogosto na zdravljenje v bolnišnico. Podatki kažejo, da lahko v Sloveniji letno kar 16.000 hospitalizacij pripišemo prav srčnemu popuščanju.

Kar vsak četrti bolnik, starejši od 65 let, ki je sprejet na interni oddelek bolnišnic v Sloveniji, ima srčno popuščanje.

Kako naj živi bolnik s srčnim popuščanjem, da bo njegovo življenje kakovostno? Kje naj poišče informacije in kam naj se obrne po pomoč? Na ta in še druga vprašanja odgovarjajo v Murski Soboti s »Programom ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju«. Projekt izvajata tamkajšnja Splošna bolnišnica in Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, ki ga vodi Peter Beznec. Na pasti srčnega popuščanja in življenja z boleznijo želijo opozoriti tudi s kampanjo »Nepopustljivo srce«. Mag. Silva Nemeš s Centra za zdravje in razvoj ob tem izpostavlja, da so jim pri informiranju in ozaveščanju v veliko pomoč tudi ambasadorji projekta.

Kampanja »Nepopustljivo srce«

Iztok Konc