Prizadene od 10 do 15 odstotkov vseh žensk v rodnem obdobju, tudi mladostnice. Nekateri ginekologi podcenjujejo težave

Štiriindvajsetletna Branka Pestar Hajšek o sebi pove, da je ženska, ki ima endometriozo. Diagnozo ji je ginekolog postavil pred dobrimi šestimi leti – takrat je bila stara 18 let. Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen. Nanjo najpogosteje opozorijo boleče menstruacije, dolgotrajne bolečine v medenici in križu ter med spolnimi odnosi. Poleg dolgotrajnih bolečin povzroča tudi neplodnost.

“Sama sem imela srečo, da sem hitro prišla do diagnoze. Nekatere ženske čakajo tudi po deset let.” – Branka Pestar Hajšek, predsednica Društva Endozavest, ki so ga ustanovile ženske, ki vejo, kako je živeti z endometriozo. O tej svoji izkušnji želijo govoriti in s tem ozaveščati javnost ter si medsebojno pomagati.

Včasih je veljalo, da se endometrioza pojavi predvsem pri ženskah po tridesetem letu starosti, ki niso rodile. Danes pa vemo, da prizadene od 10 do 15 odstotkov vseh žensk v rodnem obdobju – tudi mladostnice. Endometrioza se lahko pojavi na jajčnikih, jajcevodih, tudi na slepiču, debelem in tankem črevesu, mehurju, popku ter zelo redko tudi v pljučih, pravi ginekologinja in kirurginja z dolgoletnimi izkušnjami doc. dr. Martina Ribič Pucelj. Ko beseda nanese na zdravljenje, pojasni, da je najpogostejši način zdravljenja endometrioze kirurški poseg.

Strokovnjaki ocenjujejo, da živi v Sloveniji do 40.000 žensk z eno od oblik endometrioze. Kadar kronična medenična bolečina traja več kot šest mesecev, je na mestu tako imenovana laparoskopija, s katero lahko odkrijejo žarišča obolenja. Za uspešno zdravljenje endometrioze sta namreč pomembna zgodnje odkrivanje in kakovostno izvedena prva operacija.

Iztok Konc