Ali se danes samo zdi, da se s hrano in prehranjevanjem ukvarjamo preveč, ali je to res že na meji ali celo že čez?

O pravilni prehrani smo govorili v eni od poletnih oddaj, a ta tematika je še kako aktualna vse leto, še posebej po praznikih, ko nas včasih želodec boli od številnih dobrot na bogato obloženih mizah.

Poleti je lažje izbrati zdravo prehrano; vročina nas pogosto kar sama od sebe odvrača od težkih jedi. V poletnih mesecih nam prijajo lahke in hladne juhe, večkrat sežemo po svežem sezonskem sadju in tudi zelenjave je v izobilju. Prehransko svetovanje je več kot pogovor o hujšanju, več kot le borba z odvečnimi kilogrami in tudi več neprestano preštevanje kalorij. Diplomirana dietetičarka Katja Simić pravi, da pot do zdravja in zdravega načina življenja ni lahka in kratka. Kaj torej pravi dietetika – kakšen je zdrav način prehranjevanja?

Ljudje smo različni; nekateri morajo biti ob prehranjevanju pozorni na bolezni, s katerimi se spopadajo, na alergije, na osebna prepričanja. Največ bi morali zaužiti zelenjave – kar do pol kilograma dnevno – in sadja. Na našem jedilniku bi moralo biti več stročnic, kot so grah, leča, fižol, čičerika. V njih je veliko vlaknin in beljakovin. Pozabiti ne bi smeli na mleko in mlečne izdelke, na ribe in morske sadeže. Za žejo je najboljša voda.

Strokovnjaki so opazili nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja v Sloveniji. Zaznali so, da se pri nas povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se število tistih, ki uživajo sladkane pijače.

Iztok Konc