Odkrito in brez zadrege o težki Crohnovi bolezni

Mateja Saje živi s Crohnovo boleznijo že več kot tri desetletja. Za njo so že štiri operacije in petintrideset kolonoskopij. Kljub bolezni živi aktivno in ostaja optimistična, saj so v zadnjih letih k izboljšanju njenega zdravstvenega stanja in kakovosti življenja zelo prispevala sodobna biološka zdravila. Po besedah dr. Davida Drobneta s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana najbolj verjeten vzrok za Crohnovo bolezen tiči v prehrani sodobnega človeka. Na zatožni klopi so konzervansi, svoje prispeva tudi genetika. Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen.

Pri Crohnovi bolezni imunski sistem napade celice prebavil. Najbolj pogosto sta prizadeta tanko in debelo črevo. Zaradi vnetja črevesne stene se pojavijo bolečine v trebuhu, hujšanje, blato je mehkejše, vodeno ali krvavo. Crohnova bolezen je kronična; obdobjem izboljšanja lahko sledijo poslabšanja z zapleti. Dr. Drobne opozarja, da obolenje prizadene ljudi v najbolj občutljivem obdobju, ko vstopajo v svet odraslosti in si ustvarjajo družine.

Mateja Saje se je morala po četrti operaciji invalidsko upokojiti. Danes vodi Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, ki združuje bolnike s Crohnovo boleznijo in ulceroznim kolitisom. Opozarja, da kronična vnetna črevesna bolezen, ne sme ostati skrita bolezen. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 7000 bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo. Za njo pa vsako leto na novo zboli kar med 300 in 400 ljudi.

Iztok Konc