Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Z Ano Vezovišek o upravljanju skupnih financ partnerjev, enem bančnem računu, delitvi stroškov

"Finance tistih, ki so v partnerski zvezi, naj bodo skupne," je prepričana finančna strokovnjakinja Ana Vezovišek. Tega se lahko lotimo na več načinov, pogoj za dobro zvezo pa je tudi odkrit pogovor na področju financ:

"Se je treba usesti in povedati, koliko kdo zasluži. Potem pa na listu papirja ali računalniku razporediti skupen denar na stroške, ki jih imata. Na tiste, ki so kratkoročni (najemnina, elektrika itd.) in na dolgoročne (varčevanja, za dolgoročne cilje družine). In potem se lahko dogovoriš in rečeš, ti plačuješ to, jaz to."

Vezoviškova enega skupnega bančnega računa, na katerega oba partnerja prejemata plačo, ne svetuje. Eden od partnerjev se bo tako vedno znašel v neenakovrednem položaju, saj je lahko nosilec računa le eden, drugi pa pooblaščenec in ima nekaj manj pravic, kar zadeva upravljanje računa.

Nekateri se sicer skupnih financ lotijo tudi z odpiranjem več bančnih računov, treh, štirih ali tudi več. "Se mi zdi, da je vse, kar so več kot trije računi, že preveč. Se preveč drobi in težko ohraniš nadzor," pravi sogovornica in navaja svoj primer:

"S soprogom imava vsak svoj bančni račun, za katerega ne plačujeva ničesar. Stroškov z njim torej ni. Mislim, da je nekako naloga vsakega, da pogleda, preveri, kaj je na voljo v Sloveniji in tujini. In kateri računi nam omogočajo čim nižje ali nikakršne stroške. Imava še en varčevalni račun, ki je prav tako brezplačen. Pri varčevalnih računih pa je pomembno, da imamo pravega. Takega, ki omogoča doseg do denarja kadar koli."

Andreja Gradišar