Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Kako do ugodnega kredita, svetuje finančna strokovnjakinja Ana Vezovišek

Ugodnega kredita ne moremo najeti z danes na jutri, pravi finančna strokovnjakinja Ana Vezovišek. Prvi korak je zato, da sami pri sebi ugotovimo, kakšna je naša finančna slika ter ali smo sposobni plačevati zamišljeni mesečni obrok kredita:

“Stvari se moramo lotiti obratno kot na banki. Pogledamo, kakšni so naši prihodki, se držimo pravil, kako ravnati z denarjem. Deset odstotkov gre vedno za dolgoročne cilje in deset odstotkov za kratkoročne. Preostanek razporedimo po glavnih kategorijah, kot so položnice, hrana ipd. Znesek, ki nam ostane, če sploh, pa je znesek, ki bi ga lahko imeli kot obrok kredita.”

Da pridobimo najugodnejšo ponudbo, se moramo oglasiti na več bankah. In pri tem ne gledati le na obrestno mero, pravi sogovornica:

“Najcenejši kredit je tisti, ki nima dodatnih pogojevanj banke. Če imamo neki zlati paket, če imamo kreditno kartico, posebno varčevanje. Vse to je dodatno in nas lahko bistveno več stane, kot če bi šli v neko drugo banko, v kateri je obrestna mera malenkost višja.”

Zgodba s samim najemom kredita še ni končana. Ana Vezovišek svetuje, naj še naprej spremljamo razmere na trgu. Če se te bistveno spremenijo, se takrat odpravimo v banko in poskušajmo izpogajati boljše pogoje.

Andreja Gradišar