Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Finančno zrelost bomo hitreje dosegli z ustreznim nivojem finančne pismenosti.

Vsakdo izmed nas zelo dobro pozna svojo biološko starost in jo lahko v vsakem trenutku določi do dneva natančno. Kaj pa naša finančna starost? Kaj sploh pomeni finančna starost? Kako jo izračunamo? Zakaj je bolje, da finančna starost prehiteva našo biološko starost?

Raziskavo finančne starosti Slovencev so pri podjetju Vezovišek in partnerji opravili v obdobju od lanskega oktobra do letošnjega januarja, na vzorcu 1096 reprezentativnih odgovorov. Prva ugotovitev: v Sloveniji je skoraj 51 % finančnih otrok in mladostnikov, ali povedano drugače več kot polovica ljudi živi od plače do plače.

Pri biološki starosti si želimo večne mladosti, pri finančni pa je ravnio nasprotno pravi neodvisni finančni svetovalec Mitja Vezovišek

Pri finančni starosti je najbolje, da čimprej iz otroka in mladostnika “zrastemo” v odraslega in zrelega.

Dobrih 55 % odraslih (starih od 30 do 45 let) zaostaja za svojo finančno starostjo, kar pomeni, da so finančno v obdobju mladostnika ali otroka. Samo 1,6 % odraslih pa prehiteva svojo prihodnost, kar pomeni, da so v finančnem obdobju zrel, starostnik ali modrec.

Ampak, kaj lahko naredi človek v srednjih letih, če ugotovi, da je finančno gledano še otrok in mladostnikov? Lahko nadoknadi ta zaostanek? Magistrica Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Vsekakor je mogoče z dobrim načrtom in samodisciplino že v enem letu bistveno izboljšati položaj svojih osebnih financ.

Bojan Leskovec