Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Korenita prenova kopalnice stane več tisoč evrov, osvežitev do par sto

Od nekaj sto do nekaj tisoč evrov – takšna je razlika, če se lotimo osvežitve ali popolne prenove kopalnice. Slednja je potrebna, če so inštalacije v okvari in bi lahko prišlo do večje dolgotrajne škode v ali na stenah, v konstrukciji. Če pa nam prostor ne ustreza vizualno, lahko veliko naredimo tudi sami. Eden najcenejših načinov osvežitve je menjava tekstilov – kopalnih zaves, brisač, preprog. Zamenjamo lahko obešalnike, lončke, koše za perilo. Če želimo nekoliko večjo spremembo, pa se lahko lotimo obnove fug.

“Pri fugah lahko iščemo prvotno stanje ali jih na novo pobarvamo,” pravi arhitekt Urban Pahor iz idea:list studia. Arhitektka Urša Kres dodaja, da jih je mogoče tudi delno odstraniti in na novo fugirati. Če se lotimo barvanja, pa moramo osnovo najprej dobro očistiti vodnega kamna.

Kar se tiče ploščic, imamo na voljo več možnosti – lahko jih pobarvamo, nanje nanesemo mikrocement, ali pa jih prelepimo:

“Obstajajo ploščice, ki se jih prelepi čez obstoječe. Tega ne priporočam najbolj, saj se velikokrat zgodi, da niso tako obstojne, kot če uporabimo lepilo za keramiko. So pa te ploščice zelo tanke. Talna površina se tako ne poviša in ne zmanjšamo volumna kopalnice,” pojasni arhitektka Maja Ivanič, direktorica Galerije Dessa.

Ena od rešitev so tudi vodoodporne tapete, ki pa so nekoliko držaje. Če vseh sten nimamo oblečenih v keramiko, jih lahko porišemo ali nanje na primer odtisnemo vzorčke. Izdelamo jih iz plute, lahko tudi krompirja.

Če nas v kopalnici motijo stroji, jih lahko skrijemo v omaro. Da pridobimo dodatno shranjevalno površino, namestimo police. Preden zavrtamo v steno, na katero bi radi namestili polico, obvezno preverimo, da tam ne poteka vodovodna ali druga napeljava. Pozorni moramo biti tudi, da police ne ovirajo našega gibanja po prostoru.

Andreja Gradišar