Kuhinja je osrednji prostor vsakega doma. Da je čas za novosti, nas lahko opozarjajo uničena vrata elementov, dotrajan pult in tudi nenazadnje nenehno pomanjkanje prostora.

Prenova in osvežitev dotrajane ali zgolj nepraktične kuhinje

Da je čas za vsaj delno prenovo kuhinje, nas lahko opozarjajo uničena vrata elementov, dotrajan pult in tudi nenazadnje nenehno pomanjkanje prostora. Ravno praktičnost je tista, ki je verjetno najpomembnejša ravno v tem prostoru. Popolna prenova kuhinje z vključenimi aparati predstavlja velik strošek, ki se lahko giblje od nekaj tisoč do tudi več kot 10.000 evrov. Druga možnost pa je zgolj delna prenova, pri kateri je, kot poudarja Maja Ivanič, iz Galerije Dessa, pomembno to, kaj lahko »rešimo« iz stare kuhinje.

“Namesto, da kuhinjo popolnoma zamenjamo, ohranimo ogrodje omar, torej stranice in hrbtišča, ter na njih damo samo nova vratna krila.”

Še ugodnejša možnost pa je ta, da stara lesena kuhinjska vratca pobrusimo in prebarvamo. Pri čemer lahko v eni kuhinji, dodaja Urban Pahor iz idea:list studia, uporabljamo različne odtenke.

“Za spodnji del omar so temnejši odtenki, zgornje dele damo v belo ali svetlejše odtenke.”

Če primanjkuje shranjevalnega prostora, lahko izkoristimo notranje strani vrat elementov in nanje montiramo košarice ali droge, kamor pospravimo folije, pokrovke ipd. S tem, dodaja Urša Kres iz idea:list studia, izkoristimo še vertikalen prostor, ki ostane prazen v notranjosti omaric.

Nataša Rašl