Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Prepogostim prenovam otroške sobe se bomo izognili, če bomo že na začetku kupili trajnostne osnovne kose

"Da bo otroška soba rasla z otrokom skozi leta ali pa da bosta lahko v njej potencialno dva otroka, načrtujmo že kmalu," svetuje Tina Begović iz idea:list studia.

"To pomeni, da ne menjamo celotnega pohištva otroške sobe na vsakih nekaj let, temveč se pri npr. otrokovih treh letih odločimo za trajno pohištvo, kot so omare, predalniki. Ti skozi leta ostajajo na istem mestu, neodvisno od tega pa lahko menjamo npr. velikost postelje, dodatke, zavese, barvo stene. Pri tem pazimo, da je razporeditev v omarah prilagodljiva. Dokler je otrok manjši, mu lahko police in obešalnike prilagodimo na njegovo višino, pozneje jih prestavimo višje."

Osvežitve otroške sobe se lahko lotimo na kreativen način. Klasične zaščite pogradov nadomestimo s pletenimi mrežami, kot so tiste v nogometnih golih ali mrežice v košarkarskih koših, kakšno od sten prebarvamo s posebno barvo, ki omogoča risanje po stenah s kredami, ustvarjanje z nalepkami ali pa jo poslikamo skupaj z otrokom, ustvarimo t. i. "pin wall" oz. leseno steno, v katero lahko poljubno vpenjamo palice in nanje polagamo poličke. Takšna stena lahko deluje tudi kot obešalo za igrače, shranjevalna površina ali nekakšen igralni poligon za najmlajše.

"Vsekakor pa se nam zdi pomembno, da sta pohištvo in celotna otroška sobica uporabna, predvsem z vidika otroka. Z naraščajočo uporabo družabnih omrežij so postale tudi otroške sobe kot nekakšen izdelek ali slika iz kataloga. S tem ni nič narobe, če pri tem ne pozabimo, komu oz. čemu je sobica prvotno namenjena. Naj ne bo samo lepa, temveč tudi funkcionalna, igriva ter prijetna za otroka," poudarja sogovornica.

Andreja Gradišar