Po balkonu, kopalnici, kuhinji in otroški sobi je za prenovo prišla na vrsto spalnica. V mesecu juniju ob ponedeljkih v pogovorih z arhitekti ponujamo nekaj cenovno dostopnih rešitev oziroma odgovarjamo na vprašanje, kako z majhnimi vložki narediti veliko. V spalnici je slika razmeroma jasna: postelja, omara, nočni omarici. Kako torej poskrbeti, da bodo vsi ti elementi vključno s stenami in morebitnimi zavesami delovali pomirjujoče?

Ob prenovi spalnice imejmo v mislih besedi umirjenost in udobnost

Spalnica je po navadi prostor, v katerem je malo pohištva, zato je razmeroma enostavno dodati svežino oziroma se lotiti vsaj delne prenove. Če sta v kuhinji besedi praktičnost in uporabnost na prvem mestu, sta v spalnici umirjenost in udobnost. Arhitektka Maja Ivanič, iz Galerije Dessa pravi, da je zato ravno svetloba zelo pomembna, Tina Begović iz idea:list studia pa ob tem dodaja, da bodo samo pravilno izbrane žarnice delovale pomirjujoče.

"Umirjanje najlaže dosežemo z ne tako močnimi lučmi z rumeno svetlobo. Beli svetlobi se v spalnici izogibajmo."

Nova posteljnina, okrasne blazine, odeje. Vsi ti dodatki danes niso nujno tako dragi, lahko pa naredijo veliko. Pri barvanju sten pa moramo spet upoštevati, da nekateri odtenki niso primerni.

"Rumena je od vseh barv najbolj agresivna. V spalnici so primerni pastelni odtenki, celo hladni barvni toni."

Najcenejša bo seveda bela barva, pri kateri pa bo tudi pohištvo - če je leseno, rjavo - bolj prišlo do izraza.

Nataša Rašl