Raziskava, ki jo je pred dvema letoma izvedla finančna skupina ING, je pokazala, da mnoge zaposlene, ki se bližajo upokojitvi, skrbi, kako bo z njihovimi financami po tem življenjskem koraku. Zaskrbljenih je bilo kar 61 % Evropejcev, Američanov, Avstralcev in Turkov, ki so bili vključenih v raziskavo. Najbolj zaskrbljeni so bili Španci in Francozi, najmanj Nizozemci in Turki. Slovenci niso sodelovali v raziskavi, a verjetno tudi pri nas ni nič drugače. Zato danes nekaj nasvetov s tega področja. Pri finančni strokovnjakinji Ani Vezovišek smo poizvedeli, kaj se še da narediti, ko je upokojitev že zelo blizu.

Na ta del življenja se je dobro pripraviti že prej, nekaj stvari pa se da postoriti tudi še leto ali pol leta pred upokojitvijo, pravi finančna svetovalka Ana Vezovišek

O tem, koliko denarja bomo imeli na voljo, ko se bomo upokojili, je dobro razmišljati že veliko prej, pravi finančna strokovnjakinja Ana Vezovišek:

"Dajte se že danes delati, kot da imate takšne prihodke. Za mnoge bo to šok."

Zato je dobro premisliti, kaj je takšnega, kar imamo v lasti, pa lahko prodamo ali oddajo.

"Ali moramo biti v tako veliki nepremičnini? Sami vemo, da smo Slovenci zelo navezani na svoje domove. A vendarle se moramo vprašati, ali  živeti tukaj in se prebijati skozi mesec, vsakodnevno doživljati neke vrste stres, ali pa se je vseeno bolje preseliti."

Pomembno je, da gremo v to življenjsko obdobje brez obveznosti, brez kreditov, limitov, leasingov. Zelo informirani moramo biti tudi, ko se odločamo o tem, kako do privarčevanih sredstev iz drugega pokojninskega stebra: "Ko pride do izbire izplačevalca, ko govorimo o tem, kakšno rento si bomo izplačevali in od kod, je zelo pogosta napaka na strani ljudi, da se ne pozanimajo, katera možnost je za njih najboljša," poudarja finančna strokovnjakinja.

Andreja Gradišar