Ste med primerjanjem cen na trgovski polici pozorni tudi na t. i. ceno za enoto? Ta je zapisana pod prodajno ceno in pove, kakšna je realna cena določenega izdelka ne glede na velikost embalaže. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so recimo pri pregledu kakovostnih arašidovih namazov ugotovili tudi do 17 evrov razlike v ceni za kilogram.

Cena za enoto mora biti po večini zapisana pod prodajno ceno, ki je sicer najopaznejša

Cena za enoto nam pove, kakšna je realna cena določenega izdelka ne glede na velikost embalaže. To je torej sistem označevanja, ki nam pomaga najti izdelek z najboljšo vrednostjo za naš denar. Potrošniki smo na to premalo pozorni oziroma vidimo samo tisto ceno, ki je zapisana na največje in je tudi najbolj izpostavljena, pove Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"Cena za enoto je cena izdelka skupaj z davkom, ki je napisana pod prodajno ceno in pove ceno za večjo enoto: kilogram, liter, meter, kvadratni meter ali kubični meter. Odvisno od izdelka, ki ga kupujemo."

Takšen sistem po Pravilniku o načinu označevanja cen blaga in storitev sicer ne velja v vseh živilskih prodajalnah, pač pa v trgovinah, kjer kvadratura presega 500 m2 oziroma tam, kjer je živil za primerjanje neprimerno več.

Nataša Rašl