Oče na prenosnem računalniku sodeluje na službenem sestanku; srednješolec si na tablici ogleduje video, ki so mu ga iz šole poslali namesto praktičnega pouka v laboratoriju ali delavnici; osnovnošolka na stacionarnem računalniku rešuje naloge iz matematike. Elektronske naprave so danes stalnica naših dni; olajšajo marsikaj, omogočajo približek normalnosti, a tudi povečajo račun za elektriko. Ali ga je vendarle mogoče s premišljeno rabo znižati in za koliko, se sprašujemo v Varčujemo s Prvim. Naš sogovornik je dr. Tomislav Tkalec iz društva Focus.

Stacionarni računalniki porabijo največ energije, sploh tisti, ki so prilagojeni igranju igric

Elektronske naprave so v tem času stalnica naših dni. Omogočajo približek normalnosti, prek njih se udeležujemo službenih sestankov, se izobražujemo, ohranjamo stik s prijatelji. Več časa pred ekrani pa pomeni tudi višji račun za elektriko. Dr. Tomislav Tkalec iz društva Focus pravi, da lahko na višino računa vplivamo tudi sami. Najprej z izbiro naprave:

"Starejši modeli so manj varčni. Stacionarni računalniki porabijo več energije kot prenosni. Najbolj požrešni so stacionarni računalniki, ki se uporabljajo za igranje igric, saj so vezani na grafiko. Manjša naprava kot je, varčnejša je, saj ima manjši procesor, manjšo baterijo. Tablice tako porabijo manj kot prenosni računalniki, mobilni telefoni manj kot tablice."

Vse je na koncu seveda odvisno od načina, na katerega uporabljamo napravi, in tega, koliko časa jo uporabljamo. Pri manjših napravah največ energije porabi zaslon.

"Dalj časa kot ga imamo prižganega, prej bo izpraznjena baterija, večkrat bo potrebno polnjenje, več bo porabljene elektrike. Pri tem se bo najbolj poznala poraba, če izklopimo zaslon, ko ga ne potrebujemo, pa naprava še vedno dela. Da npr. le poslušamo in ne gledamo sestanek. Tako bomo porabili dve tretjini el. energije manj."

"Pri prenosnih napravah moramo paziti tudi, da niso veliko časa priklopljene na polnilec in da tega izklopimo iz vtičnice. Gospodinjstvu se ta povišana poraba sicer ne bo veliko poznala. Na ravni enega gospodinjstva max. 10 eur na leto. So pa stroški vseh gospodinjstev, ki na ta način trošijo nepotrebno energijo, veliki za planet - to zahteva dodatno elektrarno."

Prvi