Na kaj ste pozorni, ko kupujete navadne alkalne baterije? Vas prepriča privlačnejša embalaža, uveljavljena blagovna znamka ali na drugi strani nižja cena? Baterije trgovskih verig so po navadi občutno cenejše od znanih znamk, pa so tudi enako zmogljive?

Testi baterij na Zvezi potrošnikov Slovenije

Primarne alkalne baterije oz. baterije za enkratno uporabo so smiselne v napravah, ki porabijo malo energije, svetuje Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. To so recimo daljinski upravljalniki in računalniške miške. Zmogljivost baterij uveljavljenih blagovnih znamk v višjem cenovnem razredu pa glede na mednarodne teste ni boljša oz. ne velja domneva o slabši zmogljivosti včasih tudi nekajkrat cenejših baterij – recimo baterij trgovskih verig.

"Ko smo prišli v laboratorij in smo se pogovarjali o rezultatih, so rekli, zapišite samo en stavek: Ljudje naj gledajo samo še na ceno."

Če imamo napravo z veliko porabo energije, npr. elektronsko igračo (avtomobili, helikopterji in droni), pa so smiselne akumulatorske ali sekundarne baterije, ki so seveda dražje, vendar omogočajo več polnilnih ciklov. Bolj kot razlike v ceni različnih blagovnih znamk pa tukaj presenetijo različne cene istih baterij pri različnih ponudnikih.

Nataša Rašl