Božično drevo naj bi tradicionalno postavljali in krasili 24. decembra, na predvečer božiča, a seveda se tega številni lotijo že prej. Če ste med tistimi, ki ravno v teh dneh izbirate božično drevo in se odločate, ali boste bolj naravni ali pa plastični, vam morda pomagamo z današnjo oddajo Varčujemo s Prvim. Katja Sreš iz Ekologov brez meja in Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije bosta z nami. Zanimalo nas bo, kaj je ceneje za našo denarnico in kaj za okolje.

Plastična božična drevesa niso nujno okolju prijaznejša od naravnih

Nakup naravnega božičnega drevesa bo letos zagotovo drugačen. Tako kot sicer naši nakupi se bo verjetno tudi to v veliki meri preselilo na splet. Nekaj možnosti za ogled drevesa pred nakupom pa vendarle je, pravi Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. NA ZPS so pregledali letošnjo ponudbo dreves. Cene pa so različne, od 20 evrov za manjša in več kot 100 evrov za večja in bolj eksotična drevesa. Navadna smreka je tista, ki prevladuje v ponudi, tu je še domača bela jelka ali bor, iz tujine pa španska, grška jelka, kavkaška jelka, različni bori, srebrne smreke. Nakup tujih dreves je manj prijazen do okolja, saj so običajno del intenzivne pridelave, treba jih je tudi pripeljati v Slovenijo, pravi sogovornik. Boljša izbira so doma vzgojena drevesa, ki morajo imeti nalepko Zavoda za gozdove. Najbolj trajnostno usmerjena možnost je možnost najema božičnega drevesa:

"Preseneča, da še vedno, že nekaj let obstaja ena sama možnost najema. Drevo pripeljejo v loncu in ga po enem mesecu tudi odpeljejo. S tem bomo naredili največ za okolje. Drevo bo naslednje leto krasilo kakšen drug dom, nimamo pa tudi težav s transportom, sploh če želimo večje drevo. Je pa res, da je ta rešitev z najemom malce dražja."

Zdaj pa k umetnim drevesom. Ali 15-letna uporaba enega in istega plastičnega drevesa nadoknadi negativne plati njegove proizvodnje? Okorn odgovarja:

"Dejstvo je, da je za to drevo bila potrebna energija – za pridobivanje surovin, izdelavo, transport iz drugega konca sveta. Težava s plastičnimi odpadki na splošno pa je njihova trajnost, trpežnost. Ta smrekica bo lahko preživela tudi več kot sto let, morda tudi v obliki manjših delčkov plastike. To je težava, ki jo bomo imeli v prihodnosti."

Kar je zanimivo, pa je, da v povprečju umetna drevesa niti niso cenejša od naravnih.

Božično drevo oz. njegov približek lahko izdelamo tudi sami iz materialov, ki so nam na dosegu rok. Katja Sreš iz Ekologov brez meja pa bi se vsega skupaj lotila tako:

"Včasih je bila to tradicija, da so ljudje okraševali v bližnjem gozdu drevesa z okraski iz naravnih materialov, ki jih je mogoče odstraniti. Tudi to je možnost, da okrasimo drevo, ki ga imamo na vrtu."

Andreja Gradišar