Že kar nekaj mesecev je minilo od združitve dveh bank, ki delujeta v Sloveniji – Abanke in Nove KBM. Tisto najpomembnejše za stranke omenjenih bank pa se je zgodilo na koncu preteklega in začetku tega meseca. Nekdanji komitenti Abanke so zdaj komitenti NKBM, imajo nove številke transakcijskih računov, nove bančne kartice, njihovo poslovanje poteka nekoliko drugače, na voljo imajo seveda tudi nekoliko drugačno ponudbo. O težavah, ki so spremljale prenos podatkov z ene banke na drugo, in njihovih rešitvah pa v naslednjih minutah.

Nova KBM in Abanka sta se združili v preteklem letu, prehod v novo leto pa je prinesel največ novosti in tudi nekaj zagat nekdanjim strankam Abanke

Že kar nekaj mesecev je minilo od združitve dveh bank, ki delujeta v Sloveniji – Abanke in Nove KBM. Tisto najpomembnejše za stranke obeh bank pa se je zgodilo konec preteklega in v začetku tega meseca. Nekdanji komitenti Abanke so zdaj komitenti NKBM, imajo nove debetne kartice, nove številke bančnih računov, tu je nova aplikacija za spletno in mobilno banko, na voljo jim je več poslovalnic in bankomatov, našteva direktorica korporativnega komuniciranja v Novi KBM Branka Dečman Teržič.

Nekdanje stranke Abanke so nove bančne kartice prevzele konec preteklega leta. Tiste, ki tega še niso storile, pozivajo, naj se oglasijo v poslovalnici. Nekaj težav v prvih dneh po združitvi sistemov je bilo s PIN-številkami:

"Da bi poenostavili prehod, smo se odločili, da na karticah stranke ohranijo isto PIN-številko. Je pa res, da določene stranke nekdanje Abanke, ki so med julijem in decembrom zamenjale debetno kartico, so jo izgubile, jim je bila ukradena, pri njih smo ohranili številko, ki je veljala pred julijem 2020. Če se te stranke ne spomnijo PIN-a, naj pokličejo v kontaktni center ali obiščejo katero koli poslovalnico. Brezplačno bomo naročili novo PIN-številko."

Nova KBM je o spremembi številke bančnega računa sama obvestila Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Druge ljudi in institucije, tudi delodajalca, ki nakazuje denar na posameznikov račun, morajo komitenti obvestiti sami:

"Strankam svetujemo, naj svoje plačnike, predvsem delodajalce, čim prej obvestijo o novi številki  transakcijskega računa. Ne glede na to bodo stranke prilive, ki bodo prihajali na stare številke, dobile. Še tri mesece bodo avtomatsko preusmerjeni na nov račun."

Nove kreditne kartice bodo nekdanje stranke Abanke prejele v prvi polovici letošnjega leta. Plačilni promet s staro kreditno kartico je še vedno možen, ni niti bojazni, da vračila plačil ne bi prišla na pravi račun. Prav tako nespremenjeni ostajajo vsi pogoji kreditnih pogodb, ki so jih pri Abanki sklenili njeni nekdanji komitenti, poudarja sogovornica.

Andreja Gradišar