Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Sistem treh vreč in načelo razpršenosti- zlati pravili tudi za samske varčevalce

Za varčevanje vsekakor potrebujemo načrt. Neodvisna finančna svetovalka Ana Vezovišek priporoča sistem 3 vreč denarja. Z njim bomo na tako imenovani varni strani ter se izognili finančnemu stresu.

Prva vreča  je najmanjaša in se imenuje transakcijska, iz nje plačujemo redne mesečne obveznosti. Druga je likvidnostna in služi kot zlata rezerva. tretja je pa naložbena vreča.

Ali lahko samski izbirajo bolj tvegane in hkrati bolj donosne varčevalne produkte kot ljudje z družinami?

To je odvisno predvsem od naših ciljev in njihove oddaljenosti, ter koliko smo kot oseba pripravljeni tvegati, da se ob tem še vedno dobro počutimo in mirno živimo.

Bojan Leskovec