Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Danski podnebni cilj je 70‑odstotno zmanjšanje emisij na ravni celotnega gospodarstva do leta 2030.

Nacionalni energetski in podnebni načrt je nedvomno izjemno pomemben dokument, ki predvideva ukrepe na področju energetike in blaženja učinkov podnebnih sprememb do leta 2030, s pogledom do 2040. Dr. Tomi Tkalec, iz društva za sonaraven razvoj- Fokus.

V Celovitem nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu zastavljeni cilj skupnega zmanjšanja emisij za 36 % do leta 2030 glede na leto 2005, je premalo ambiciozen, saj ne zadošča za potrebno omejevanje rasti globalne temperature na 1,5°C. Cilj je neskladen z zavezami 3. člena Pariškega sporazuma.

Bojan Leskovec