Pri izbiri živil za na plažo se ne odločajmo le za tista, ki so praktična za prenašanje in uživanje, temveč tudi za takšna, ki so zdrava

V tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” se na vrhuncu poletne turistične sezone podajamo na plažo, kjer mnogi preživijo kar dobršen del dopustniških dni. Kukamo v dopustniške cekarje in hladilne torbe in upamo, da se pri izbiri živil za na plažo ne odločate tudi za zdrava živila. Rekli boste, saj dopust je namenjem uživanju in prehranskim pregreham. Res je, toda naj bo teh toliko, da ne vplivajo negativno na vaše počutje, kar bi utegnilo pokvariti tudi vaš dopust. O tem, kako jesti okusno in zdravo tudi na plaži, smo se pogovarjali z mag. Anjo Pristavec, inženirko prehrane.

Nasveti, ki jih po besedah mag. Anje Pristavec, velja upoštevati pri prehranjevanju na plaži:

  • Če je mogoče, hrano hranite v hladilni torbi;
  • Odlična izbira so sadje in zelenjava, oreščki, domači krekerji in piškoti iz polnovredne moke;
  • Kruh, namaze, sendviče in neobstojno hrano je najbolje pojesti v prvi polovici dneva;
  • Na polnovredni kruh ali krekerje lahko namesto paštete namažemo skutin, čičerikin, avokadov ali ribji namaz;
  • Hrenovk in drugih mesnin se izogibajmo, saj vsebujejo nitrite in nitrate, ki povečujejo tveganje za razvoj raka na debelem črevesju;
  • Po slanih in sladkih prigrizkih, ocvrti hrani, hot dogih in picah bomo še bolj žejni, naš prebavni trakt otežen, mi pa posledično utrujeni;
  • Poleg sendvičev so za kosilo na plaži primerne solate s kašami;
  • Izogibajte se sladkanim pijačam in alkoholu.

Peter Močnik