Uživajmo jih sveže, saj vsebujejo največ vitaminov in mineralov

Pri nas dozorijo dvakrat na leto. Najprej v začetku julija in drugič od konca avgusta do oktobra. Težko jih pojemo preveč, saj hitro nasitijo. Nasitijo tako naš želodec kot tudi možgane, saj veljajo kot odlična hrana za miselne in fizične napore. In če se bojite, da vsebujejo preveč sladkorja, brez skrbi – če z njimi ne pretiravamo, ne redijo, celo za diabetike so priporočljive v zmernih količinah. So polne vitamina B, delovale naj bi celo protistresno. Več o figah v rubriki Veste, kaj jeste? z mag. Anjo Pristavec, inženirko prehrane.

“Fige so odličen sadež, ki je znan predvsem po visoki vsebnosti prehranskih vlaknin, kalija in antioksidantov. Dodate jih lahko k sladkim in slanim jedem, pa naj bo to ovsena kaša za zajtrk, grški jogurt z žličko medu, polnozrnati kruh z rikoto, rukola z ovčjim sirom, olivnim oljem in orehi ali pa se z njimi posladkate za malico, tudi če hujšate.” 

Peter Močnik