Bulgur lahko nadometi riž, testenine in krompir

Zdravo, raznoliko in uravnoteženo so oznake, ki so zelo zaželene v sodobnih kulinaričnih trendih. Če je neko živilo še cenovno dostopno, si zasluži, da mu posvetimo pozornost v naši prehranski rubriki. Bulgur so poznale že stare civilizacije, uporabljajo ga v kuhinjah od Balkana do Indije. Najbolj kreativno ga znajo pripravljati na Bližnjem vzhodu. Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in certificirana nutricistka, izpostvalja nekatere bulgurjeve prednosti.

Ena skodelica bulgurja vsebuje 8,19 g vlaknin, kar je 32,8 % priporočenega dnevnega vnosa. Je tudi bogat vir mangana, deluje pri presnovi sladkorja in proti vnetjem.

Bulgur je narejen iz durum pšenice s posebnim postopkom parjenja, sušenja in drobljenja. Zaradi takšnega postopka ohrani večino hranljivih snovi. Osnova priprava bulgurja je hitra in enostavna, če znate skuhati riž, boste kos tudi bulgurju.

Nato pa kuhanemu bulgurju dodamo različno narezano sadje, odlično se ujame z jagodičevjem, ščepec cimeta in polnovreden zajtrk je pripravljen.

Ime bulgur prihaja iz turškega jezika, zato ne preseneča, da v tamkajšnji kulinariki poznajo tudi jed iz bulgurja s pomenljivim poimenovanjem »Nevestina juha«.

Za pripravo, poleg bulgurja, potrebujte še rdečo lečo, čebulo, paradižnik, mleto papriko, sol, črni poper in seveda- nevesto. Le ta mora namreč sodelovati pri pripravi bulgurjeve juhe, ki bo jedcem dala slasten, kulinarični užitek- nevesti pa dolg in srečen zakon.

Bojan Leskovec