Goveja juha mora vreti točno tako, da ena gospodinja reče, da vre, druga, da ne vre. To je ena od modrosti, ki je povezana s pripravo te tradicionalne jedi. Potem je tukaj dilema – ali pobirati peno z juhe med kuhanjem ali ne. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj ta pena sploh nastane?

Z govejo juho je povezanih kar nekaj dilem

Kraljica juh, simbol nedeljskih kosil, in potem, ker ostane, velikokrat tudi ponedeljkovih in torkovih. Vse to je goveja juha, ki po eni od teorij izhaja iz avstroogrske jedi “tafelspitz”, kjer so v goveji juhi kosi mesa in zelenjave. Pri nas je to bistra juha, v katero pred serviranjem zakuhamo žličnike, rezance in podobno.

Emilija Pavlič, upokojena kuharica in avtorica kuharskih knjig, opozarja, da brez dobrega mesa ni dobre goveje juhe. To naj bo sveže, ne zamrznjeno. Zelenjavo pa naj bi juhi dodali šele takrat, ko je meso že skoraj kuhano.

“Eni dajo velik kos mesa z veliko maščobe, mozgove kosti in še zelenjavo istočasno. Iz majhnih kosov dobrega mesa se juha kuha približno dve uri in v tem času se zelenjava prekuha.” 

Lonec naj bo med kuhanjem pokrit s pokrovko z luknjico za odvečno paro. Soli naj ne bo preveč, dodamo pa jo že na začetku.

Nataša Rašl