Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Odkrivamo kulinariko jugovzhodne statistične regije

Skladno z velikostjo jugovzhodne statistične regije je razgibana in raznolika tudi njena kulinarika. Belokranjska kulinarika je taka kot pokrajina sama – preprosta, prijetna, okusna, pripoveduje Bernarda Kump, promotorka belokranjske dediščine. Sestavljena je iz osnovnih sestavin, ki so jih imeli včasih na kmetijah – od mesa jagenjčki, prašiči, kokoši, piščanci. Veliko je tudi ajde in kolerabe, ko govorimo o jedeh, pa ena še posebej izstopa – belokranjska pogača.

Gre za preprosto jed, kruh dobrodošlice, s katerim pogostimo našega obiskovalca, ko vstopi v našo hišo, s koščkom toplega kruha. To je gesta gostoljubja, spomni nas na najlepše trenutke otroštva, ko je dišalo po kruhu in takšna je ta naša pogača.

Od bolj prepoznavnih jedi Bernarda Kump izpostavlja še belokranjske potice oziroma povitice, žitno klobaso s kolerabo in belokranjske žlinkrofe. Približno 40 kilometrov bolj severno pa v društvu podeželskih žena Mirna Peč pripravljajo prav posebne, mirnopeške štruklje, na katere je predsednica društva Jelka Krivec še posebej ponosna.

Mirnopeški štruklji so narejeni iz vlečenega testa, nadev je pa pregreta smetana, cvrtje, ocvirki in mogoče še kakšen košček skute. Jaz še vedno delam na tradicionalen način, testo delam sama, sestavine so domače, od domačih kolin in kur.

Društvo podeželskih žena Mirna Peč je letos v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije pripravilo že 4. državno ocenjevanje in razstavo štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa, ocenjevali pa so kar 90 štrukljev.

Jure Čepin