Nasveti za vzdrževanje hladilnika in zmanjšanje tveganja za pojav okužb

Nasveti za vzdrževanje hladilnika in zmanjšanje tveganja za pojav okužb

Osnovni namen shranjevanja živil v hladilniku je, da ostanejo čim dlje sveža in uporabna. Pri tem so pomembni trije vidiki: zagotavljanje ustrezne temperature v hladilniku, redno ter temeljito čiščenje in razporeditev izdelkov; ni namreč vseeno, kam v hladilniku kaj postavimo, pravi Nina Križnik z Zveze potrošnikov Slovenije.

Dobro je vedeti, da je najhladnejši predel v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa na vratih hladilnika. Na spodnji polici, kjer je temperatura najnižja, zato hranimo bolj občutljiva živila kot so ribe, surovo meso in jajca.

Temperatura v hladilniku naj ne bi presegla 5 °C, vendar pa so številne raziskave pokazale, da je temperatura v večini hladilnikov v domačih gospodinjstvih precej višja. In kaj se zgodi, če je temperatura dlje časa previsoka?

Kljub nizkim temperaturam lahko nekateri mikroorganizmi preživijo, rastejo in tvorijo odporne biofilme. Če temperatura v hladilniku naraste nad priporočenih 5 °C, nastanejo razmere, ki so bolj ugodne za rast in razmnoževanje številnih mikroorganizmov.

Jure Čepin