Časi, ko so bile na trgovskih policah na voljo le tri vrste kruha in so ga vse pekarne pekle po enakih receptih ter postopkih, so minili. Potrošniki imamo že vrsto let na izbiro več vrst kruha in pekovskih peciv z najrazličnejšimi dodatki, kot so olive, paprika, čebula in orehi. Ponudbe pa ne prilagajajo in širijo zgolj večji industrijski pekarski obrati, pač pa tudi manjše butične pekarne, ki so v zadnjih letih v vzponu. Ena od njih je tudi pekarna Osem v središču Ljubljane, ki je svoja vrata odprla pred skoraj natanko osmimi leti.

Kruh na Slovenskem že stoletja sodi med temeljna živila, kar se je pokazalo tudi v času prvega vala epidemije

Časi, ko so bile na trgovskih policah na voljo le tri vrste kruha in so ga vse pekarne pekle po enakih receptih ter postopkih, so minili. Potrošniki imamo že vrsto let na izbiro več vrst kruha in pekovskih peciv z najrazličnejšimi dodatki, kot so olive, paprika, čebula in orehi. Ponudbe pa ne prilagajajo in širijo zgolj večji industrijski pekarski obrati, pač pa tudi manjše butične pekarne, ki so v zadnjih letih v vzponu. Ena od njih je tudi pekarna Osem v središču Ljubljane, ki je svoja vrata odprla pred skoraj natanko osmimi leti. Ponudba se z leti nekoliko spreminja, a osnova ostaja enaka, pravi lastnik Andrej Gerželj.

Večina našega kruha je iz kislega testa, dodatki pa so različni, od sezama, oliv, orehov ... nekaj vrst kruha kljub vsemo delamo tudi s kvasom, saj imajo nekatere stranke tega raje. Poleg kruha imamo še manjši pekovski program, od francoskih rogljičkov, danskega peciva s čokolado, pirinih palčk s sirom, focaccie in podobno. Malo sladkega, malo slanega.

Jure Čepin