V Sloveniji na leto izide okrog 4000 knjig. Od tega je kuharskih kakšnih 100, torej razmeroma malo, pove Valentina Novak, založnica, prevajalka in avtorica. Ustvarjanje kuharskih knjig namreč zahteva odgovornost, ker so te postale kulturne posrednice, ki niso več samo zapisi jedi oz. navodil, kako pripraviti neko jed, ampak ponujajo izkušnjo časa in trendov. Zato so v zadnjih desetletjih doživele tudi nekakšen vsebinski preporod.

Sodobne kuharske knjige so v marsičem drugačne od tistih starejšega datuma

V Sloveniji na leto izide približno 4000 knjig. Od tega je kuharskih kakšnih sto, torej razmeroma malo, pove Valentina Novak, založnica, prevajalka in avtorica. Ustvarjanje kuharskih knjig namreč zahteva odgovornost, ker so te postale kulturne posrednice, ki niso več samo zapisi jedi oz. navodil, kako pripraviti neko jed, ampak ponujajo izkušnjo časa in trendov. Zato so v zadnjih desetletjih doživele tudi nekakšen vsebinski preporod.

"Ni več formulacij, ki gredo današnjemu bralcu tako na živce: 'Naj se kuha, dokler ni gotovo, ko je testo nared ...' Zadnje čase skušajo kuharske knjige ta postopek bolj slikovito posredovati in opisati. Časi so vse bolj točni in mere vse bolj natančne."

Sašo Šketa, spletni kulinarični bloger in avtor petih kuharskih knjig, pri tem doda, da brez fotografij ob vsakem receptu skorajda ne gre več, vendar te želijo delovati bolj pristno in domače.

"Če je fotografija prelepa, ljudi to lahko odvrne, da se lotijo priprave, ker se mogoče malce ustrašijo." 

Nataša Rašl