Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Vitamin B9 oziroma folna kislina je pomemben za sintezo genetskega materiala, delitev celic ter rast tkiv (ponovitev)

Vitamin B9 je drug izraz za folno kislino, v to skupino sodi več spojin, ki jih skupno poimenujemo folati – vse te spojine imajo enako biološko aktivnost, folna kislina pa je sintetična oblika te spojine. V naravi folna kislina ne obstaja, ampak je v obliki folatov, prisotna je le v prehranskih dopolnilih in zdravilih. Največ folatov je v stročnicah – čičeriki, črnem fižolu, soji in leči, najdemo ga tudi v sončničnih semenih, orehih, špinači in špargljih, dober vir so še goveja in telečja jetra, pravi Marina Abazović, direktorica Dolenjskih lekarn.

Če uživamo dovolj raznovrstno prehrano, pomanjkanja folne kisline ni. Prav tako je s hrano in prehranskimi dopolnili težko preseči najvišji priporočen dnevni odmerek folne kisline, ki znaša 1 gram.

Folna kislina je pomembna za sintezo genetskega materiala in posledično za delitev celic ter rast tkiv. Folati so najpomembnejši pri nosečnicah, saj vplivajo na razvoj ploda, nosečnice morajo zaužiti višje odmerke, tudi s prehranskimi dopolnili.

Ob pomanjkanju folne kisline pri nosečnicah lahko pride do srčnih napak in napak pri razvoju živčne cevi pri otroku

Potrebe po folatu so povečane tudi pri dolgoročnem jemanju nekaterih zdravil, tveganje za nizko oskrbljenost s folatom pa predstavlja tudi zloraba alkohola.

Jure Čepin