"Počasi bo tudi njih treba nehati ščititi, češ da ne znajo in ne zmorejo, in jasno povedati, da tega včasih nočejo," je na vprašanje, kako si razlagati, da ravnatelji v vsaj dveh primerih niso prijavili spolnega nadlegovanja na svoji šoli, povedala Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo.

"Ker je to za njih naporno, ker se je treba izpostaviti, in da obstajajo med nami ljudje, ki naj bi delali z ljudmi za njihovo dobro, a se niso pripravljeni osebno izpostaviti do te mere, da bi jim bilo rahlo neprijetno. Raje pustijo žrtve v položaju, v katerem trpijo spolno nasilje in zlorabo še naprej, kar je nesprejemljivo. V nevladnih organizacijah se s takimi zgodbami srečujemo zelo pogosto, pravzaprav večkrat kot pa s primeri, ko sistem dobro zaščiti otroka ali odraslo žrtev."

Katja Zabukovec Kerin

Aktualna afera z izpovedmi o spolnem nasilju v kulturniških krogih je znova opomnila, da je spolno nasilje obsežno in se dogaja v vseh družbenih sferah in starostnih skupinah, žrtve in priče pa največkrat o tem molčijo. Kako prekiniti molk in ustaviti zelo visoko toleranco do spolnega nasilja v naši družbi, so minuli teden govorili v oddaji Studio ob 17.00. Sogovorniki Tite Mayer so brez zadržkov opozarjali tako na odgovornost kot tudi na družbeni kontekst, v katerem so zelo različne oblike spolnega nasilja in predatorstva družbeno sprejemljive, dopustne, celo pričakovane. Kako se temu upreti in kako lahko vsakdo k temu pripomore?

Gostje:

Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo;
Neža Miklič iz Generalne policijske uprave;
Iva Babič, gledališka igralka.

V oddaji Studio ob 17.00 sta sodelovala tudi Nika Kovač, predsednica Inštituta 8. marec, kjer že nekaj mesecev spodbujajo k delitvi pričevanj o spolnem nasilju v akciji "Nisem prijavila", in pa Janez Cerar, duhovnik, ki je sam doživel spolno zlorabo, o njej spregovoril in se kljub močnemu uporu in sankcijam institucije neutrudno bori za vse žrtve spolnih zlorab v Cerkvi. Njegovo zgodbo ste lahko slišali tako v oddaji Nedeljski gost kot tudi v dveh oddajah Vroči mikrofon z naslovom Krik žrtev.

Tita Mayer in Jana Vidic